Nieuws

Premie autoverzekering stijgt verder!

De autoverzekering is fors duurder geworden in het afgelopen jaar. De stijging van de premie is nog niet voorbij. Hoe komt dat eigenlijk?

donderdag 23 februari 2017
Premie autoverzekering stijgt verder!

Heb je in de afgelopen tijd nog geen verhoging van de premie voor je autoverzekering ontvangen? Dan is de kans groot dat je die alsnog ontvangt dit jaar. Diverse autoverzekeraars kozen ervoor hun premies per 1 januari 2017 te verhogen. Andere verzekeraars volgen nu dat voorbeeld. Hoe komt het dat je meer betaalt voor je autoverzekering?

Autoverzekeringen werden vorig jaar al fors duurder. Gemiddeld steeg de premie van een WA-verzekering tussen de 13% en 20%. Deze lijn zet dit jaar door, zo is de verwachting. Bij bijvoorbeeld Centraal Beheer werd de WA-dekking recent 10 procent duurder.

Moordende concurrentie

De afgelopen jaren is veel geconcurreerd op het gebied van autoverzekeringen. Verzekeraars struikelden over elkaar heen om jou als klant binnen te halen. Terwijl ze hun best deden om een zo laag mogelijke premie te bieden, liepen de kosten juist op. Verzekeraars betaalden meer aan schadevergoedingen dan dat ze aan premies binnenkregen.

Al sinds 2011 weinig winst op jouw autoverzekering

De beperkte winst leidde tot grote zorgen bij de Nederlandse Bank (DNB). Deze instantie is verantwoordelijk voor een stabiele verzekeringssector. Al in 2011 vond DNB dat verzekeraars te weinig premie vroegen ten opzichte van de kosten.

Op langere termijn is het niet vol te houden. DNB spoorde verzekeraars vorig jaar opnieuw aan om actie te ondernemen. Deze actie zie jij in de praktijk terug in een stijgende premie.

Niet meer maar duurdere schade

Niet een hoger aantal ongelukken zorgde voor meer kosten. Integendeel. Juist de kosten per reparatie zijn flink gestegen. Dat komt vooral doordat auto’s van ander materiaal zijn gemaakt. Ze hebben tegenwoordig bijvoorbeeld kunststof bumpers en kwetsbare technologie als sensoren en camera’s. Het herstellen van een boordcomputer is duurder dan het uitdeuken van een wielkast.

Daarnaast hadden verzekeraars last van het extreme weer, zoals hagelbuien en storm. Hierdoor nam het aantal uitkeringen van storm- en waterschade toe. Ook letselschade was een grotere kostenpost voor de autoverzekeraars.

Nieuwe autoverzekering?

Stijgt jouw premie? Dan is dat sowieso een geldige reden om je verzekering voortijdig op te zeggen. Je hoeft dat moment niet af te wachten. Let wel dat je niet onverzekerd rond mag rijden in Nederland. Kijk bij het vergelijken van autoverzekeringen verder dan de premie. Zeker bij een all risk-autoverzekering is de dekking net zo belangrijk.

Wil je weten welke autoverzekering voor jou het beste is? Of ben je nog niet zeker over de juiste keuze? Een financieel adviseur helpt je hier graag verder mee. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie