Nieuws

Oude uitvaartverzekering? Onderzoek wat hij waard is!

Sloot je lang geleden een uitvaartverzekering? Het kan zijn dat de uitkering straks ontoereikend is voor je wensen. Het advies: hou 'm tegen het licht.

maandag 6 februari 2017
Oude uitvaartverzekering? Onderzoek wat hij waard is!

Onderverzekerd zijn. Dat is een term die je terugvindt in je inboedelverzekering. Je spullen zijn dan meer waard dan het maximale bedrag waarvoor je verzekerd bent. Je kunt echter ook met andere verzekeringen onderverzekerd zijn. Bijvoorbeeld je uitvaartverzekering. Het Verbond van Verzekeraars adviseert mensen met een oude uitvaartverzekering om die eens goed tegen het licht te houden.

Net zoals alle polissen, moet een uitvaartverzekering passen bij je wensen. Kunnen je nabestaanden de kosten van jouw uitvaart dragen? Een sobere uitvaart kost zo'n 5.000 euro. Wil je bijvoorbeeld vervoer regelen voor je naasten of een broodje aanbieden tijdens de condoleance, dan lopen de kosten op.

Wil je zeker weten dat het goed geregeld wordt? Dan sluit je voor een klein maandelijks bedrag een uitvaartverzekering. Deed je dat echter lang geleden, dan kun je inmiddels onderverzekerd zijn.

Uitvaartverzekering voldoet soms niet meer

De brancheorganisatie van verzekeraars signaleert dat mensen met een gedateerde uitvaartverzekering vaak niet meer de uitvaart krijgen die ze voor ogen hadden. "Familieleden kunnen de indruk hebben dat alles goed geregeld is, terwijl de gewenste uitvaart niet volledig wordt vergoed", zegt Matthijs Timmermans van het Verbond. "Dat kan tot teleurstelling leiden, juist op het moment dat ze een dierbare hebben verloren."

Het zou dus kunnen dat jouw uitvaartverzekeraar binnenkort belt om te bespreken of je wensen en verzekering nog overeenkomen. Belangrijk om te weten is dat onderverzekerd zijn met je uitvaartverzekering niet exact hetzelfde betekent als onderverzekerd zijn met je inboedelverzekering.

Onderverzekerd met een inboedelverzekering

Is jouw inboedel 50.000 euro waard, maar heb je die slechts verzekerd voor 40.000 euro, dan ben je onderverzekerd. Als je vervolgens voor 10.000 euro schade hebt na bijvoorbeeld een brand, dan krijg je maar 80 procent van de schade aan je inboedel vergoed. Je hebt immers maar 80 procent van je inboedelwaarde verzekerd.

Onderverzekerd met een uitvaartverzekering

Als je een uitvaartverzekering in natura hebt, dan is er niets aan de hand. Je verzekeraar garandeert dat jouw wensen uitgevoerd worden. Heb je een kapitaalverzekering, dan kunnen je nabestaanden met het vrijgekomen bedrag de uitvaart regelen. Is je kapitaalverzekering dertig jaar geleden afgesloten, dan kan het zijn dat het afgesproken bedrag te laag is voor je wensen.

Dan ben je onderverzekerd, maar het betekent niet per se dat je van al je uitgaven maar 80 procent vergoed krijgt. Meer weten? Lees hier uitgebreid over de voor- en nadelen van een uitvaartverzekering in natura en een kapitaalverzekering.

Besparen kan ook

Er zijn ook gevallen waar het omgekeerde geldt. Mensen met een heel uitgebreide uitvaartverzekering, die tegenwoordig minder wensen hebben. Bijvoorbeeld omdat hun kring van vrienden en kennissen kleiner is geworden.

Twijfel je of jouw uitvaartverzekering nog wel toereikend is, of moet je het nog helemaal regelen? Een financieel adviseur kan je op pad helpen bij het kiezen van een goede uitvaartverzekering.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie