Nieuws

Maandlasten hypotheek omlaag bij nieuwe rentevaste periode

Je hypotheeklasten verlagen met € 150 per maand. Dat kan zomaar het voordeel zijn van een nieuwe rentevaste periode. Profiteer jij al van de lage hypotheekrente?

donderdag 2 februari 2017
Maandlasten hypotheek omlaag bij nieuwe rentevaste periode

Loopt de rentevaste periode van jouw hypotheek binnenkort af? Grote kans dat je met een nieuwe periode van een lagere hypotheekrente profiteert. Het afgelopen jaar kon je dat zomaar € 150 per maand opleveren. Sinds de laatste maanden loopt de hypotheekrente licht op. Toch is de rente laag genoeg om jouw hypotheek te checken op maandlasten.

Platform Wijzer in geldzaken stelde meerdere vragen aan 510 huizenbezitters van wie de rentevaste periode in 2016 afliep. Bijvoorbeeld over het verschil in maandlasten. Huiseigenaren betaalden door de gedaalde rente gemiddeld in € 150 minder aan rentelasten.

Extra sparen of aflossen op hypotheek

De meeste huishoudens (54%) gebruikte het maandelijkse voordeel om extra te sparen. Een kwart loste extra af op de hypotheek. De overige huishoudens (11%) gaven meer uit in de supermarkt (11%) of gaven het uit aan vakanties (9%).

Hypotheekrente tien jaar vastzetten

Een rentevaste periode van tien jaar is populair onder huizenkopers, ook bij de groep die een nieuwe rentevaste periode koos. Andere huizenbezitters grepen het einde van de rentevaste periode aan om  de hypotheek over te sluiten. Dit kan je niet alleen lagere maandlasten, maar ook betere voorwaarden opleveren.

Pas je voorlopige belastingaangifte aan

Je hebt nog steeds recht op hypotheekrenteaftrek als je een nieuwe rentevaste periode afsluit. Maar het voordeel is wel minder hoog. Met een lagere hypotheekrente krijg je minder belasting terug dan voorheen. Daarom is het verstandig om nu al je voorlopige belastingaangifte hierop aan te passen. Daarmee voorkom je dat je bij je definitieve inkomstenbelasting moet terugbetalen.

Het aanpassen van je voorlopige aangifte is ook slim als je extra aflost op je hypotheek. In deze situatie daalt het bedrag aan hypotheekrente en daardoor ook je belastingvoordeel.

Einde rentevaste periode nog niet in zicht?

Niet iedereen profiteert van lagere maandlasten door een lagere hypotheekrente. Veel eigenaren hebben een relatief hoge rente die nog voor enkele jaren vaststaat. Is dat bij jou het geval? Dan hoef je niet altijd te wachten tot je rentevaste periode afloopt.

Het oversluiten van je hypotheek of rentemiddeling is ook een optie. Dit kan niet alleen verstandig zijn om je huidige maandlasten te verlagen. Ook ben je beter af wanneer de  hypotheekrente verder stijgt in de komende tijd.

Loopt jouw rentevaste periode bijna af of denk je bijvoorbeeld aan het oversluiten van je hypotheek? Vraag een onafhankelijk adviseur om het mogelijke voordeel in jouw situatie te onderzoeken.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie