Nieuws

Huis in Pekela € 522.000 goedkoper dan in Bloemendaal. Regionale verschillen groter.

Nu de huizenprijzen blijven stijgen, nemen ook de regionale verschillen toe. Waar je een huis koopt, kan je meer dan een half miljoen euro schelen.

maandag 27 februari 2017
Huis in Pekela € 522.000 goedkoper dan in Bloemendaal. Regionale verschillen groter.

In januari betaalde een koper gemiddeld € 258.467 voor een koopwoning. Gemiddeld zit de huizenprijs flink in de lift. Wel zijn de verschillen per regio groter geworden, zo blijkt uit cijfers van het Kadaster en CBS. In welke plaatsen moet je zijn voor de goedkoopste huizen?

In 2016 was het verschil tussen een koophuis in de duurste gemeente Bloemendaal (Noord-Holland) en de goedkoopste gemeente Pekela (Groningen) bijna € 522.000. In zowel 2013 als 2014 en 2015 was dit verschil nog minder dan een half miljoen euro.

Waar is een huis kopen het duurst?

Meer dan een half miljoen euro is ook de gemiddelde verkoopprijs van een woning in Bloemendaal. Daar moest je vorig jaar namelijk gemiddeld € 649.703 voor een riante woning betalen. De gemeente staat structureel hoog op de lijst als het gaat om dure woningen. Ook in Laren, Blaricum, Wassenaar en Rozendaal betaalde je vorig jaar gemiddeld meer dan een half miljoen euro.

Hier betaal je het minst

Een villa met een lap eigen grond is niet voor iedereen haalbaar. Zoek je juist de goedkoopste huizen, dan zit je goed in de provincies Groningen, Friesland en Limburg. In het Groningse Pekela kostte een huis gemiddeld € 127.804. Pekela staat al vier jaar op rij in de boeken als de goedkoopste gemeente.

Prijsverschil kan nog groter

De regionale verschillen zijn nog niet te vergelijken met 2008. In dat jaar was €694.000 het verschil tussen de duurste en goedkoopste gemeente. Ook toen spande Bloemendaal de kroon, met een gemiddelde verkoopprijs van maar liefst € 837.221. Het zal nog even duren voordat de woningmarkt in de villagemeenten weer terug op dat niveau is.

Krapte op de woningmarkt

De stijgende huizenprijzen zijn niet langer alleen het gevolg van meer kopers op de markt. Het aantal huizen dat te koop staat, nam de afgelopen drie jaar sterk af. Dat is nu vooral in de grote steden te merken. In steden als Amsterdam en Rotterdam stijgen de huizenprijzen sneller dan het landelijke gemiddelde. De krapte op de woningmarkt breidt zich uit naar de voorsteden.

De stijging van de huizenprijzen lijkt voorlopig nog niet ten einde. Een huis kopen kan daarmee lastiger voor je zijn, maar de nog steeds lage hypotheekrente maakt veel goed. Wil je weten hoeveel je aan een huis kan uitgeven? Ga dan langs bij een financieel adviseur.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie