Nieuws

Bezwaar maken tegen jouw WOZ-waarde. Waarom zou je?

In februari komt je nieuwe WOZ-waarde binnen. Belangrijk? Jazeker! Lees hier waarom je bezwaar zou maken tegen jouw opgelegde WOZ-waarde.

donderdag 9 februari 2017
Bezwaar maken tegen jouw WOZ-waarde. Waarom zou je?

Uiterlijk eind februari ontvang je van jouw gemeente de nieuwe WOZ-waarde. Althans, als je een eigen koopwoning hebt. Ben je het niet eens met de WOZ-waarde van jouw huis? Dan kun je bezwaar maken bij je gemeente en om een aanpassing vragen. Maar waarom zou je dat eigenlijk doen? Drie redenen.

1: Minder belasting

Bij een hogere WOZ-waarde betaal je meer belasting, waaronder onroerendezaakbelasting (ozb), waterschapsbelasting en afvalstofheffing. De hogere belasting is een logische reden om bezwaar in te dienen bij de gemeente.

2: Beter voor onderhandeling bij verkoop

Minder logisch lijkt het om bezwaar te maken tegen een te lage WOZ-waarde. Toch kan ook dit zinvol zijn. In de eerste plaats als je jouw huis wilt verkopen dit jaar. Slimme kopers kunnen op Wozwaardeloket.nl eenvoudig de WOZ-waarde van jouw huis achterhalen. Als deze veel lager is dan je vraagprijs, kan de koper dat gebruiken om een lager bod te doen. Een hogere WOZ kan in dat geval beter voor je uitpakken.

3: Hogere hypotheeklasten

Stel, je WOZ-waarde valt dit jaar lager uit dan de hoogte van je hypotheekschuld. Is dit erg? Wel als je een hypotheek zonder NHG hebt. Je hypotheekverstrekker kan besluiten de rente-opslag te verhogen. Dit zie je terug als extra rente bovenop de normale hypotheekrente.

Bij de meeste hypotheekverstrekkers kan de rente-opslag naar beneden, of zelfs vervallen, wanneer jouw huis in waarde stijgt. Bijvoorbeeld bij een hogere WOZ-waarde. Je hypotheekverstrekker loopt immers minder risico. Het kan dus lonen om te verzoeken je WOZ-waarde iets te laten verhogen, bijvoorbeeld naar hetzelfde niveau als je hypotheek. Het rentevoordeel compenseert al snel de hogere belasting die je betaalt bij een hogere WOZ-waarde.  

Zo maak je bezwaar

Wil je bezwaar maken tegen je nieuwe WOZ-waarde? Op de brief die je krijgt staan de te volgen stappen. Je hebt er maximaal zes weken na ontvangst van de WOZ-beschikking de tijd voor. Zorg voor een duidelijke onderbouwing van waarom je het niet met de gemeente eens bent. Vraag hiervoor vooraf het taxatierapport op. Hierin staat namelijk de onderbouwing van de gemeente voor de WOZ-waarde van jouw woning. Dit kun je gebruiken voor je tegenargumenten.

Valt je nieuwe WOZ-beschikking deze maand op de mat? Leg deze brief niet zomaar aan de kant, maar controleer de hoogte van de WOZ-waarde en dien eventueel binnen zes weken je bezwaar in. Neem eventuele verkoopplannen mee in je overwegingen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie