Nieuws

Aansprakelijkheidsverzekering verplicht voor jou?

Nog steeds denken veel Nederlanders dat een aansprakelijkheidsverzekering verplicht is. Dit is niet het geval. Hoe zit het dan wel?

donderdag 16 februari 2017
Aansprakelijkheidsverzekering verplicht voor jou?

Bijna 33% van de Nederlanders denkt onterecht dat het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering verplicht is. Verrassend is deze uitkomst allerminst. Je verdiepen in verzekeringen blijft een weinig aansprekende klus. Hoe zit het dan wel met aansprakelijkheid, is de verzekering inderdaad verplicht?

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) is dus geen verplichting, anders dan vaak gedacht. Waar komt het misverstand dan vandaan? Waarschijnlijk omdat auto's en motoren wél verplicht een aansprakelijkheidsverzekering moeten hebben. Dat is de wettelijke aansprakelijkheidverzekering (WA).

Dit valt onder aansprakelijkheid

Bij aansprakelijkheid gaat het om (letsel)schade die jij veroorzaakt bij anderen. Dat is vaak iets kleins. Je stoot bij je vrienden de porseleinen vaas om bijvoorbeeld. Of je kind schiet een voetbal door een ruit. Kleine ongelukjes waarbij de materiële schade meevalt.

Maar het kan natuurlijk kostbaarder. Je morst rode wijn op het dure tapijt of de bank van een ander. Of je veroorzaakt onbedoeld met je fiets schade aan iemands auto. Je bent ook aansprakelijk als je onderburen waterschade oplopen door een lekkage in jouw badkamer. En wie weet welke schade je hond kan aanrichten.

Financiële gevolgen kunnen groot zijn

Word je aansprakelijk gesteld voor de schade van een ander en ben je niet verzekerd? Dan moet je de schade zelf vergoeden. De kosten van een nieuwe vaas of een klein ruitje kunnen meevallen. Het laten reinigen of vervangen van het witte tapijt wordt al duurder. Ben je aansprakelijk voor letselschade, dan kan dat snel in de tienduizenden euro’s lopen.

Aansprakelijkheidsverzekering aan te raden

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Terwijl een aansprakelijkheidsverzekering goed te betalen is. Reken op ongeveer € 4 per maand. Daarmee heb je de schade tot minstens € 1.000.000 gedekt. Lees altijd nog goed de polisvoorwaarden door. Controleer ook of gezinsleden en huisdieren zijn meeverzekerd. Ook zij kunnen schade bij een ander veroorzaken.

Aandachtspunten aansprakelijkheidsverzekering
Check voordat je de keus maakt in ieder geval het volgende:

  • Is er sprake van eigen risico?
  • Wie zijn er meeverzekerd?
  • Dekt de verzekering letselschade die gezinsleden onderling aanbrengen?

De keus voor een aansprakelijkheidsverzekering is uiteindelijk aan jou. Een onafhankelijk adviseur kan je adviseren over de meest geschikte verzekering. Daarnaast helpt hij je vervolgens met de afwikkeling van eventuele schade. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie