Nieuws

Spaarrente nog laag, rente deposito’s wel omhoog

De spaarrente blijft dalen, onlangs nog naar een dieptepunt. De rente op een spaardeposito met langere looptijd stijgt wel. Spaargeld vastzetten dan maar?

dinsdag 3 januari 2017
Spaarrente nog laag, rente deposito’s wel omhoog

Er komt maar geen einde aan de neerwaartse richting van de spaarrente. De eerste grote bank verlaagde de spaarrente nog op de laatste dag van december naar 0,25 procent, een dieptepunt. Daarentegen gaan de rentes op langlopende spaardeposito’s wel omhoog. Wat is het verschil?

Eerst die lage spaarrente waardoor je spaargeld zo weinig oplevert, hoe zit dat? De oorzaak is volgens banken nog steeds het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat is geen bank waar je als particulier terecht kunt. Het is meer een toezichthouder met als hoofdtaak het zorgen voor een gezonde economie in Europa.

Goedkoper lenen bij de ECB

Sinds 10 maart 2016 staat het rentepercentage van de ECB op nul. Dat betekent in de praktijk dat het banken niets kost om geld te lenen bij de ECB. Hierdoor hebben ze ons spaargeld helemaal niet zo hard nodig. Het is niet de verwachting dat hier snel verandering in komt. Zolang banken de mogelijkheid hebben om goedkoop geld te lenen, zal jouw spaargeld weinig opbrengen.

Rente spaardeposito omhoog

Wie zijn spaargeld voor langere tijd kan missen, kan een spaardeposito openen. Daarbij staat je spaargeld vast en ontvang je over het algemeen een hogere rente. Deze rente is minder afhankelijk van het beleid van de ECB. Dit is te zien aan de stijgingen van deposito’s met een lange looptijd. Recent verhoogden diverse banken de rente voor deposito’s met een looptijd van 10 jaar.

Verkiezing Trump start

Na de winst van Trump gebeurde er veel op het gebied van rentes. Verwacht wordt dat onder zijn bewind zowel de Amerikaanse overheid als bedrijven veel gaan investeren. Er is dus meer geld nodig, dit zorgt voor een hogere rente op leningen met een langere looptijd. Het effect is wereldwijd merkbaar. Banken, bedrijven en overheden werken over de hele wereld samen.

Lid worden

Ook in Nederland zien we het ‘Trump-effect’ terug, met een licht hogere rente voor langer lopende leningen. Goed nieuws voor Nederlandse pensioenfondsen. Eerder al stegen de hypotheekrentes voor hypotheken met een rentevast termijn vanaf tien jaar voorzichtig. Nu volgt ook de rente op spaardeposito’s.

Voorzichtigheid is geboden

Toch hoeft niet meteen de vlag uit. Want spaargeld voor een langere tijd vastzetten is niet direct aan te raden. Ook na de verhogingen is de spaarrente op deposito’s nog altijd relatief laag.

Bijvoorbeeld spaargeld voor tien jaar vastzetten levert nu een rente van 1,60 procent op. Hoger dan de maximaal bij een reguliere spaarrekening maar nog altijd geen vetpot.

Overweeg alternatieven

Wil je jouw spaargeld niet meteen voor tien jaar of langer vastzetten, maar ben je de lage spaarrente beu? Kijk dan eens naar alternatieven. Bijvoorbeeld een kortlopend spaardeposito, waarbij de rente al hoger is dan een reguliere spaarrekening en je het geld minder lang vastzet. Of overweeg om te gaan sparen voor je kinderen. Een jeugdspaarrekening kent over het algemeen ook een hogere spaarrente.

Wat je met je spaargeld doet, is natuurlijk aan jou. Zo kun je het ook gebruiken om een deel van je hypotheek mee af te lossen. Overweeg je dit laatste, vraag je financieel adviseur wat in jouw situatie verstandig is.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie