Nieuws

Ga jij als zelfstandige eindelijk aan het pensioen?

Draai jij stabiel als zelfstandige? Dan is dat een aanleiding om eens professioneel advies in te winnen over je pensioen. Laat geen fiscale voordelen liggen!

vrijdag 6 januari 2017
Ga jij als zelfstandige eindelijk aan het pensioen?

Nederland kreeg er tijdens de crisis enorm veel zelfstandigen bij. Inmiddels bloeit de economie weer. Wie echter eenmaal geproefd heeft van het ondernemerschap, keert niet snel terug in een dienstverband. Daar is niets mis mee. Behalve dat nieuwe zzp'ers het risico op arbeidsongeschiktheid veelal onderschatten en pensioen voor zich uit schuiven. Ben je zelfstandig? Maak een plan.

De terughoudendheid over verzekeringen en pensioen is goed te verklaren. In de aanloopfase van een zzp'er is er te weinig zekerheid van inkomen om nieuwe financiële verplichtingen aan te gaan. De horizon van zelfstandigen is bovendien een stuk korter dan van werknemers. Waar ben je over vijf jaar? Pensioen staat dan niet hoog op de prioriteitenlijst.

Wat is een goed moment voor een aov?

Wanneer begin je er wel aan? Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) kan al heel snel. Sterker nog, liefst zo snel mogelijk. De kosten zijn nooit een groot obstakel. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is zo specifiek af te stemmen op de persoon, dat er voor elke zelfstandige wel een betaalbare aov te vinden is.

Ben je beginnend zelfstandige? In de beginfase kan een broodfonds een interessante optie zijn om  jezelf te beschermen tegen ziekte. Op de lange termijn is een volwaardige aov verstandiger. Een broodfonds keert namelijk nooit langer dan twee jaar uit.

Pensioenplan draagt bij aan stabiliteit

Vind je dat je stabiel draait als zelfstandige? Dan is die conclusie een goede aanleiding om eens professioneel pensioenadvies in te winnen. Kapitaal opbouwen met een pensioenproduct is fiscaal veel aantrekkelijker dan met een gewone spaar- of beleggingsrekening.

Pensioenproducten verschillen flink in werking en opbouw van vermogen. Wat het beste past hangt af van je situatie. Net als voor de aov geldt dat er voor elke budget mogelijkheden bestaan om te sparen voor je pensioen. 

Komt er een verplicht zelfstandigenpensioen?

Zzp'ers die geen pensioen opbouwen, zijn later aangewezen op hun AOW-uitkering. De overheid vreest zo voor een nieuwe generatie armlastige ouderen. Zeker de zzp'ers die nooit een huis kochten en daardoor hun woonlasten na verloop van tijd niet of nauwelijks zien afnemen.

Als oplossing opperen politici een verplicht pensioenfonds voor zelfstandigen. Een voordeel daarvan is dat er geen 'oneerlijke' concurrentie ontstaat tussen zzp'ers die wel hun pensioenpremie doorberekenen en zelfstandigen die goedkoper zijn omdat ze geen pensioen opbouwen.

De kans dat het zelfstandigenpensioenfonds er komt, is echter klein. Het verplichte element staat zelfstandigen niet aan en bovendien zijn er voldoende andere mogelijkheden om 'vrijwillig' pensioen op te bouwen. Ben je zelfstandige en op zoek naar financiële zekerheid voor vandaag en in de toekomst? Praat dan eens met financieel adviseur. Die brengt je gegevens eenvoudig in kaart.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie