Nieuws

Zorg die je zelf moet betalen

Bij je zorgverzekering horen een eigen risico en eigen bijdrage. Wat betekenen deze termen? En wat kun je ermee als je met je zorgverzekering bezig bent?

dinsdag 6 december 2016
Zorg die je zelf moet betalen

Zorg uit de basisverzekering betaal je voor een deel zelf. Dit omdat we in Nederland het eigen risico kennen. Pas als het eigen risico ‘op’ is, geldt voor verdere zorgkosten een vergoeding uit de basisverzekering. Onder andere bij bepaalde medicijnen betaal je naast het eigen risico een eigen bijdrage. Hoe zit dat nu precies?

Het eigen risico bedraagt maximaal € 385. Tot dit maximum betaal je de meeste zorgkosten zelf. Denk aan medicijnen, ziekenhuisopnames en ambulancevervoer.

Eigen risico niet voor alle zorg

Niet alle zorg valt onder het eigen risico. De kosten voor een consult bij de huisarts en huisartsenpost worden standaard volledig vergoed. Een bezoek aan de spoedeisende hulp van het ziekenhuis gaat wel ten koste van jouw eigen risico. Andere uitzonderingen waar geen eigen risico voor geldt zijn onder andere verloskundige zorg, wijkverpleging en zorg voor kinderen jonger dan 18 jaar.

Een zorgverzekeraar mag ook zelf uitzonderingen maken voor bepaalde zorgverleners, zorgprogramma’s, medicijnen en hulpmiddelen. In dat geval vergoedt je verzekeraar de kosten hiervan, zonder dat het eigen risico wordt aangesproken. Dit soort vrijstellingen vind je op de website van de zorgverzekeraar of in de polisvoorwaarden van je zorgverzekering.

Vrijwillig eigen risico verhogen

Voor iedereen is het eigen risico standaard € 385. Je mag dit zelf vrijwillig verhogen tot een maximale verhoging van € 500, in stappen van € 100. Bij de maximale verhoging is het verplichte eigen risico dus € 885 (€ 385 + € 500).

Het voordeel van een vrijwillig hoger eigen risico is dat je korting krijgt op de premie van je basisverzekering. Die hoeft, omdat je een groter deel van de zorgkosten zelf betaalt, minder te vergoeden. Hoe hoog die korting is, verschilt per zorgverzekering.

Eigen risico niet hetzelfde als eigen bijdrage

Naast het eigen risico bestaat er ook een wettelijke eigen bijdrage voor bepaalde zorg. Dit staat los van het eigen risico. Voor zorg met een eigen bijdrage betaal je altijd een deel van de rekening. Voorbeelden zijn hoortoestellen en andere hulpmiddelen, ziekenvervoer en bepaalde medicijnen.

Er is ook zorg waar je zowel een eigen bijdrage als eigen risico voor betaalt. Bijvoorbeeld als je een kunstgebit krijgt. Je betaalt dan eerst het vaste bedrag aan wettelijke eigen bijdrage. Het deel van de rekening dat dan overblijft, betaal je vanuit het eigen risico, tot het maximum. Is de rekening dan nog niet volledig betaald, dan vergoedt de zorgverzekeraar het restant.

Geen eigen risico voor aanvullende verzekering

Het eigen risico heeft alleen betrekking op zorg uit het basispakket en geldt dus niet voor je aanvullende zorgverzekeringen. Ben je aanvullend verzekerd voor bijvoorbeeld de tandarts of brillen en lenzen, dan is het eigen risico niet van toepassing.

Wel kan er voor deze zorg een eigen bijdrage gelden. Zorgverzekeraars bepalen zelf de voorwaarden hiervoor. Dit kun je meenemen als je aanvullende verzekeringen met elkaar vergelijkt.

Het is verstandig om het verplichte eigen risico van € 385 opzij te zetten op je spaarrekening. Of je het eigen risico vrijwillig wilt verhogen, hangt af van je zorgbehoefte en het risico dat je zelf wilt lopen. Kies je voor een hoger eigen risico? Houd er dan rekening mee dat je ook dit hogere bedrag moet kunnen betalen als je in 2017 onverwacht toch veel zorg nodig hebt.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie