Nieuws

Nederland vestigt pinrecord, de economie groeit als kool

De dag voor Kerst werd een nieuw pinrecord gevestigd. Typerend voor 2016, een jaar waarin de economie een spurt inzette. Wat kunnen we in 2017 verwachten?

woensdag 28 december 2016
Nederland vestigt pinrecord, de economie groeit als kool

Het blijft goed gaan met Nederland. In het derde kwartaal van 2016 groeide de economie opnieuw sterker dan verwacht. Consumenten geven meer geld uit en bedrijven durven weer te investeren. Goed nieuws! De verwachting is dat de economie ook in 2017 gewoon door blijft groeien.

In de maanden juli, augustus en september nam de omvang van de economie volgens het CBS met 0,8 procent toe ten opzichte van de drie maanden daarvoor. Meer dan verwacht, want in november dacht het CBS nog aan een groei van 0,7 procent. Zet je de groei af tegen die van het derde kwartaal van 2015, dan is er sprake van een vooruitgang van 2,4 procent. De economie groeit inmiddels al tien kwartalen op rij gestaag.

Pinrecord tijdens Kerst

De groei in het derde kwartaal laat opnieuw zien dat de economische omstandigheden verbeterd zijn. Pas volgend jaar weten we of de cijfers over de laatste maanden van 2016 ook positief zijn, maar aan de kerstinkopen zal het zeker niet liggen.

Mensen hebben in de dagen voor Kerst meer in winkels gepind en met iDEAL betaald dan vorig jaar. Volgens Betaalvereniging Nederland gebruikten op zaterdag 24 december tussen 14.00 en 14.30 uur elke seconde 536 mensen hun pinpas. Een nieuw record. Samen verbraken we op vrijdag 23 december al het dagrecord met 17,7 miljoen pinbetalingen.

We geven meer geld uit

De forse kerstbestedingen zijn typerend voor het toegenomen consumentenvertrouwen. We durven met een gerust hart ons geld uit te geven. Dat gaat op aan recreatie en dagtrips, eten en drinken in de horeca en zorg. De grotere uitgaven stellen we bovendien niet langer uit. Zo gingen er de afgelopen maanden meer huishoudelijke apparaten en elektronica als televisies, smartphones en laptops over de toonbank.

Lid worden

Door het toegenomen vertrouwen maken veel mensen hun verhuisplannen waar. Daardoor zit de woningmarkt al een tijdje flink in de lift. In het bedrijfsleven namen vooral de productie in de industrie en de export toe. Allemaal tekenen dat het financieel beter gaat in ons land.

Steeds meer mensen een baan

Een groeiende economie betekent ook meer werk. In het derde kwartaal kwamen er 24.000 banen bij. In bijna alle sectoren is er meer werk te vinden. De grootste banengroei is te zien in de zakelijke dienstverlening, de uitzendbranche en de sector handel, vervoer en horeca.

Verwachting 2017: aanhoudende groei

Hoewel de zorgverzekering volgend jaar iets duurder geworden is, mogen bijna alle huishoudens in 2017 een verbetering van hun koopkracht verwachten. Alle indicatoren voor groei staan volgens de economen boven het gemiddelde. We kunnen dus positief het nieuwe jaar in.

Voor verdere economische groei is het belangrijk om het vertrouwen vast te houden. Vergeet daarbij niet grip te houden op je eigen financiële situatie. Verwacht je een grote verandering, heb je plannen om een huis te kopen of wil je een financieel plan maken voor de toekomst? Neem dan contact op met een onafhankelijk financieel adviseur.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie