Nieuws

Kerstmis en Nieuwjaar ook feestdagen voor inbrekers

Heb je al plannen met Kerst? Inbrekers ook. Uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars blijkt dat er tijdens de feestdagen twee keer zoveel ingebroken wordt als op een andere dag in het jaar. In 2015 waren beide Kerstdagen goed voor zo'n 250 inbraakclaims. Andere dagen is dat 'niet meer' dan 126. De brancheorganisatie van verzekeraars weet hoe het komt.

vrijdag 23 december 2016
Kerstmis en Nieuwjaar ook feestdagen voor inbrekers

"De ene helft van Nederland is weg van huis en zit aan tafel bij de andere helft van Nederland", zegt directeur Richard Weurding. "Daar maken inbrekers goed gebruik van."

Dieven in de nacht

Inbrekers kunnen met het vroeg invallen van de duisternis gemakkelijk onbespied hun gang gaan. De Kerstdagen en Nieuwjaar zijn uitschieters omdat veel mensen bij familie op bezoek zijn, maar op andere winterdagen wordt ook meer ingebroken dan tijdens de zomermaanden.

Autodiefstallen nemen ook toe in de winter. Opvallend genoeg juist wat minder tijdens de Kerstdagen. Het Verbond vermoedt dat familiebezoek opnieuw de verklaring is: half Nederland is met de auto weg.

Tips als je tijdens de Kerst van huis bent

Ga jij ook bij anderen op bezoek tijdens de feestdagen? Met enkele simpele tips verklein je de kans dat jouw woning het doelwit wordt.

  • Laat wat lichten aan in huis. Ook op de bovenverdieping.
  • Laat je buren weten dat je weg bent. Dan kunnen ze een oogje in het zeil houden.
  • Trek de deur niet alleen achter je dicht, maar draai hem ook op slot.
  • Laat nergens sleutels aan de binnenkant van de deur zitten.

Zoek je meer tips om inbraak te voorkomen? Op maakhetzeniettemakkelijk.nl lees je precies wat je zelf kunt doen.

Inbraakdekking op de inboedelverzekering

Mocht het je onverhoopt toch overkomen, dan is het een geruststelling dat inboedelverzekeraars over het algemeen ruimhartig met inbraakschade omgaan. Bij woninginbraak hoeft er bijvoorbeeld niet per se braakschade te zijn voor dekking. Omdat inboedelverzekeringen een uitgebreide nieuwwaarderegeling hebben, is de kans bovendien groot dat je je schade helemaal vergoed krijgt.

Hoger risico

Let op: gemeenschappelijk ruimtes in appartementencomplexen, vrijstaande bijgebouwen en studentenkamers hebben een hoger risico op inbraak dan gewone woonhuizen. Braakschade is daar meestal wél een voorwaarde voor dekking.

Woninginbraak wordt steeds zeldzamer in Nederland. In 2015 kwamen er zelfs 18 procent minder inbraakclaims bij de verzekeraars binnen dan een jaar eerder. Desalniettemin waren het er nog steeds 38.345. Ben je deze Kerst bij vrienden of familie? Let dan goed op hoe je je eigen huis achterlaat. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie