Nieuws

Goedkoopste zorgverzekering niet altijd beste keus

Altijd vrije zorgkeuze, wat betekent dat? En wat valt er eigenlijk te kiezen?

dinsdag 13 december 2016
Goedkoopste zorgverzekering niet altijd beste keus

‘Altijd vrije zorgkeuze’ is een term die zorgverzekeraars regelmatig gebruiken in hun reclamecampagnes. Jij kiest zelf naar welke arts, ziekenhuis of (fysio)therapeut je gaat. Daar betaal je dan ook een duurdere premie voor. Maar heb je bij ieder zorgverzekering inderdaad zoveel te kiezen? En krijg je echt elke rekening vergoed?

Zorgverzekeraars maken afspraken met zorgverleners als ziekenhuizen en fysiotherapeuten. De afspraken over prijs en kwaliteit leggen ze vast in een contract. In verzekeringstermen is dit ‘gecontracteerde zorg’. Het bepaalt in hoeverre je dient bij te betalen voor de behandeling als je jouw zorgverlener kiest.

Wat heb je concreet te kiezen?

Keuzevrijheid in zorgverleners zie je terug in de drie soorten basis zorgverzekering: een restitutiepolis, een naturapolis of een budgetpolis. Bij de restitutiepolis heb je de meest ruime keus in zorgverleners. Een budgetpolis is de meest uitgeklede vorm, doorgaans ook het goedkoopst.

Bij een budgetpolis kan het zijn dat de zorgverzekeraar met slechts één of enkele ziekenhuizen een contract heeft. Zou je toch graag naar een ander ziekenhuis gaan, dan kan dat alleen als je de behandeling (deels) zelf betaalt. Dat bepaalt de zorgverzekeraar. Denk aan een vergoeding van 75% van de rekening tot een maximum tarief; 25% betaal je dus zelf. Datzelfde geldt voor de naturapolis, alleen is hier je keuze uit gecontracteerde zorg groter.

Spoedeisende hulp uitzondering

Spoedeisende hulp is hierop een uitzondering. Een ambulance brengt je standaard naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Deze kosten zijn gedekt met elke zorgverzekering. Wel geldt het eigen risico voor de hulp op de spoedeisende afdeling.

Verschillen tussen zorgverzekeraars

Omdat elke zorgverzekeraar apart onderhandelt, verschillen de contracten per verzekeraar. Het kan dus zijn dat een specifieke fysiotherapeut bij de ene verzekeraar wel vergoed wordt, maar bij de andere niet. Of dat het bedrag dat je voor dezelfde behandeling vergoed krijgt per zorgverzekeraar verschilt. Sterker nog, zelfs bij dezelfde verzekeraar kunnen de tarieven voor dezelfde behandeling per ziekenhuis of andere zorgverlener anders zijn.

Waar kan ik terecht?

Wil je weten welke contracten er zijn gesloten? Op de website van de verschillende zorgverzekeraars kun je opzoeken met wie zij een contract hebben. Daar vind je ook de gecontracteerde tarieven van behandelingen.

Nooit automatisch 100% vergoeding

Zelfs met een zorgverzekering met ‘vrije zorgkeuze’ is het niet automatisch zo dat vergoeding geldt voor de hele behandeling. Je zorgverzekeraar vergoedt namelijk alleen het marktconforme tarief of het tarief dat hij specifiek heeft afgesproken met de zorgverlener. Stuurt je zorgverlener een rekening die hoger is dan dat tarief, dan betaal je het deel boven de maximale vergoeding alsnog zelf.

Soms is er sprake van een maximum van het totaal aantal behandelingen dat één zorgverlener vergoed krijgt van de zorgverzekeraar. Lees daarom sowieso de voorwaarden van jouw zorgverzekering goed door om niet voor verrassingen komen te staan.

Ga je voor de zorgverzekering met de laagste premie? Op zich niets mis mee. Bedenk daarbij wel dat het niet alleen om de prijs gaat. Als er echt iets aan de hand is en je moet tientallen kilometers verder naar een ziekenhuis, dan is het de vraag of je nog steeds gelukkig bent met je keus.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie