Nieuws

Boodschappen doen met een tas vol geld

Met stapels geld boodschappen afrekenen. In Venezuela is dat beeld na een gierende inflatie de dagelijkse realiteit. In Nederland stijgen de prijzen amper.

vrijdag 2 december 2016
Boodschappen doen met een tas vol geld

Je geld tellen door tassen vol bankbiljetten te wegen, omdat je anders te lang bezig bent. Normaal gesproken zie je dat alleen in films. In een land als Venezuela gebeurt het echt. Na een inflatie van ongeveer 720 procent is geld bijna niets meer waard. Wie daar in de winkel contant af wil rekenen, heeft zeker bij grotere aankopen een behoorlijke rugtas nodig. Gelukkig hoeven we ons in Nederland daar geen zorgen over te maken.

In Venezuela is het grootste bankbiljet honderd Bolivar. Omgerekend is de waarde hiervan slechts enkele eurocenten. Je kunt je voorstellen dat je heel wat biljetten nodig hebt voor je dagelijkse boodschappen. Een extreem voorbeeld van stijging van de consumentenprijzen. In Venezuela zijn producten dus zeven keer zo duur geworden.

Nederland geen Venezuela

Het probleem in Venezuela is de afhankelijkheid van olie-inkomsten. De economie in het Zuid-Amerikaanse land is voor 95 procent afhankelijk van de export van olie. In twee jaar tijd kelderden de olieprijzen met 50%. Minder inkomsten voor de overheid dus. De president besloot daarop vorig jaar extreem veel geld bij te laten drukken. Een paardenmiddel dat wel voor meer geld zorgt maar ook voor een daling van de waarde ervan.

Ook Nigeria heeft problemen doordat de overheid 70% van zijn de inkomsten uit de olie-export haalt. In Rusland, dat eveneens grotendeels afhankelijk is van de olieprijzen, was de inflatie in 2015 ook hoog. Inmiddels blijft de prijsstijging daar beperkt tot 7%. Nederland is geen belangrijk olieland, het directe effect van lage olieprijzen op de economie is dan ook veel kleiner.

Inflatietoppers wereldwijd

Wereldwijd steekt Venezuela, samen met Zuid-Sudan, met kop en schouders boven de rest uit als het gaat om hoge inflatie. Ook een land als Suriname kampt nog met een hoge inflatie van boven de 50%. In andere niet-Europese landen schommelt de inflatie tussen de 10% en 30%. Denk aan landen als Ghana, Oekraïne, Wit-Rusland en Egypte.

Lage inflatie in Europa

Hoe zit dat in Europa? Hier is een torenhoge inflatie helemaal niet aan de orde. De prijzen van producten zijn de afgelopen jaren in de eurozone minimaal veranderd. De inflatie schommelt in onze regio net boven het nulpunt. Er is zelfs een tijdje sprake geweest van een daling, ofwel negatieve inflatie. Die werd veroorzaakt door de lage prijzen voor energie.

Maatregelen van centrale bank

Een daling van de prijzen betekent dat we met hetzelfde geld meer kunnen kopen. Goed nieuws voor ons, toch? Tegelijkertijd zien veel economen negatieve inflatie als een slecht teken. Dit omdat lage inflatie hand in hand gaat met zuinige bedrijven en consumenten. Die geven minder geld uit. Er is dus minder vraag naar producten en diensten, waardoor de prijs ervan daalt. De Europese Centrale Bank wil er als onafhankelijke instelling daarom voor zorgen dat de inflatie in Europa ongeveer 2 procent bedraagt. Percentages waar ze in Venezuela alleen maar van kunnen dromen.

Zie je het al voor je, jouw dagelijkse boodschappen afrekenen met drie kilo aan geld? Hiervoor moet je een aardig eind op vakantie. Gelukkig is onze euro wat dat betreft een meer stabiele factor.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie