Nieuws

Bepaal zelf de meerwaarde van een tandartsverzekering

De meeste mensen sluiten een aanvullende tandartsverzekering af. Wanneer heeft dit meerwaarde, of kun je eigenlijk best zonder?

maandag 19 december 2016
Bepaal zelf de meerwaarde van een tandartsverzekering

De kosten voor de controle en behandeling van je gebit door de tandarts zijn niet standaard gedekt met de basis zorgverzekering. Hier kun je een aanvullende tandartsverzekering voor afsluiten, wat veel mensen elk jaar doen. Of dat echt meerwaarde heeft, weet je pas als je alles op een rijtje zet.

Wat vooraf belangrijk is om te weten: kinderen onder de 18 jaar krijgen een tandartsbezoek of behandeling wel vergoed vanuit de basisverzekering. De aanvullende tandartsverzekering is dus bedoeld voor iedereen die ouder is dan achttien.

Wat kost de tandarts eigenlijk?

Ga je naar de tandarts, dan krijg je sowieso een rekening voor de controle van je gebit. Gemiddeld is dat € 21. De rest van de rekening hangt af van de handelingen die je tandarts uitvoert. Dat is verdeeld in onderdelen (prestaties), met elk een eigen code en tarief. Voor alle codes zijn door de overheid maximale tarieven vastgesteld die tandartsen mogen rekenen.

Voorbeelden van behandelingen zijn een gebitsreiniging per 5 minuten, kleine röntgenfoto of tweevlaksvulling. Deze kosten tussen de € 12 en € 60. Kosten die te overzien zijn. Heb je een wortelkanaalbehandeling, een kroon of brug nodig? Dan loopt de rekening al snel op tot honderden euro’s.

Weet wat je vergoed krijgt met de tandartsverzekering

Krijg je met een aanvullende tandartsverzekering de hele rekening vergoed? Nee, dat niet. Veel tandartsverzekeringen vergoeden wel 100% van de kosten van de controle, maar voor andere specifieke behandelingen slechts een gedeelte van de rekening.

Gebruikelijk is 75% of 80%. Het deel van de rekening dat je niet vergoed krijgt, betaal je alsnog zelf. Daarnaast kan er een maximale vergoeding per jaar in de voorwaarden zijn opgenomen. Iets om rekening mee te houden dus.

Weet welke kosten je kunt verwachten

Wil je weten welke tandartskosten je met jouw gebit volgend jaar kunt verwachten? Vraag je tandarts naar zijn inschatting van behandelingen en naar zijn tarieven. Zo kun de eventuele kosten voor 2017 schatten en kun je beter beoordelen of een aanvullende verzekering zinvol is.

Weeg de kosten tegen vergoeding af

Heb je een goed gebit en verwacht je geen extra behandelingen? Dan is een tandartsverzekering duurder dan zelf de kosten voor de controle of kleine ingrepen betalen.

Voorbeeld aanvullende tandartsverzekering

Totale tandartsrekening 2016:

€ 71,20

(€ 20,80 controle + € 14,80 foto’s
= € 41,60 + € 29,60)

Verzekering vergoedt niet:

€ 7,40

(25% van € 29,60)

Verzekering vergoedt wel:

€ 63,80

(€ 71,20 - € 7,40)

Jaarpremie aanvullende verzekering 2016:

€ 307,80

(12 maanden x € 25,65 vaste premie)

Totaal wat je zelf betaalt:

€ 315,20

(jaarpremie € 307,80 + deel niet vergoed € 7,40)

In het voorbeeld is de aanvullende tandartsverzekering relatief duur. Verwacht je een hogere rekening, bijvoorbeeld vanwege een kroon, dan kan voor jou een aanvullende tandartsverzekering opwegen tegen de verwachte tandartskosten.

Vergeet de voorwaarden niet te vergelijken

Heb je de afweging gemaakt om een aanvullende verzekering voor de tandarts af te sluiten? Zet dan de verzekeraars op een rijtje en vergelijk de vergoedingen en voorwaarden van elke aanvullende verzekering. Let ook op een mogelijke acceptatieprocedure. Zorgverzekeraars mogen je namelijk voor een aanvullende verzekering weigeren.

Kun je het risico zelf aan en is de premie relatief hoog in verhouding tot de vergoeding, dan is een aanvullende tandartsverzekering in jouw geval wellicht overbodig. Verwacht je hoge kosten en wil je daarin geen risico nemen, vergelijk dan goed de voorwaarden voor een (uitgebreide) tandartsverzekering. Uiteraard geldt wel dat de daadwerkelijke kosten niet te voorspellen zijn, zelfs niet als je al jaren een prodent smile hebt…

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie