Nieuws

Schade verhalen op een buitenlandse tegenpartij. Hoe werkt dat?

Hoe verhaal je een schade op een buitenlandse tegenpartij als je hun taal niet spreekt? Met dank aan de EU kan dat gelukkig heel eenvoudig.

vrijdag 25 november 2016
Schade verhalen op een buitenlandse tegenpartij. Hoe werkt dat?

Een aanrijding is al vervelend genoeg. Als je tegenpartij uit het buitenland komt, dan maakt dat de afwikkeling niet eenvoudiger. Gelukkig heeft de Europese Unie regels opgesteld die het verhalen van een autoschade op een buitenlandse tegenpartij een stuk makkelijker maken. Hoe werkt dat precies?

Allereerst een belangrijke vraag: voor wie geldt dit? Als je auto allrisk verzekerd is, of je hebt een rechtsbijstandsverzekering met verkeersdekking, dan is dit verhaal niet voor jou van toepassing! Met een allriskverzekering kun je de schade melden bij je eigen verzekeraar. Die kan met het schadeformulier de schade verhalen op de verzekeraar van de tegenpartij. Daar hoef je niets voor te doen.

Heb je een rechtsbijstandsverzekering met verkeersdekking, dan kun je de schade door hen laten verhalen op de buitenlandse tegenpartij. Let op: soms kun je bij een WA- of beperkt casco-verzekering als toevoeging ook een 'verhaalservice' afsluiten. Zoek dit dus eerst op, of vraag het na bij je financieel adviseur. Dat scheelt je werk.

Een aanrijding in het buitenland

Op wintersport in de Franse Alpen rijdt een Fransman bij het inparkeren tegen je auto aan. Met handen en voeten communicerend vul je een schadeformulier in, je geeft elkaar een hand en de Fransman verdwijnt weer. Wat nu? De verzekeraar van je tegenpartij heet Lybernet Assurances en als je ze belt, spreekt er niemand Engels.

Goed om te weten: elke verzekeraar in de Europese Unie heeft een Nederlandse vertegenwoordiger. Dat is een verzekeraar waar je de schade kunt verhalen op dezelfde manier zoals je zou doen bij een Nederlandse tegenpartij. Op de website van het Nederlands Bureau voor Motorrijtuigverzekeraars (NBM) kun je achterhalen wie de Nederlandse vertegenwoordiger is.

Voor Lybernet Assurances blijkt dat je de schade gewoon kunt melden bij Interpolis. Dat is de partij waar je je schadeformulier naar opstuurt zodra je weer terug bent van wintersport. Daar hoef je geen Frans voor te spreken. Houd er wel rekening mee dat de afwikkeling iets langer kan duren dan normaal.

Een aanrijding met een buitenlandse auto in Nederland

Heb je in Nederland een aanrijding gehad met een buitenlandse tegenpartij? Dan geldt daar hetzelfde voor. Via het NBM zoek je op wie de vertegenwoordiger is, en je hebt je contactpersoon gevonden.

Schade door een onbekende buitenlandse dader

Als je alleen een kenteken hebt van de dader, maar geen schadeformulier, neem dan rechtstreeks contact op met het NBM. Zij hebben contacten met zusterbureaus waar ze de verzekeraar van de dader aan de hand van het kenteken voor je kunnen achterhalen.

Heb je geen kenteken van de dader? Dan heb je helaas pech. Voor schades in het buitenland bestaat er geen Waarborgfonds zoals dat in Nederland wel bestaat. Het systeem met vertegenwoordigers is een uitstekend voorbeeld van Europese samenwerking. Dat betekent echter ook dat een tegenpartij uit een land buiten de EU (plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) geen vertegenwoordiger in Nederland heeft. Zonder allrisk- of rechtsbijstandsverzekering zul je zelf rechtstreeks met de maatschappij contact op moeten nemen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie