Nieuws

Mini-opstalverzekering verstopt in je inboedelpolis

Heb je zelf veel geïnvesteerd in je huurhuis? Dan heb je een inboedelverzekering nodig met een ruime dekking voor huurdersbelang. Wat is het precies?

vrijdag 11 november 2016
Mini-opstalverzekering verstopt in je inboedelpolis

Als huurder heb je geen opstalverzekering nodig. De verhuurder is eigenaar van het pand, die moet zorgen dat het verzekerd is. Een inboedelverzekering voor je eigen spullen is wel de verantwoordelijkheid van jou als huurder. Door die verdeling kunnen zaken ongewild buiten de dekking vallen. Daarom kennen inboedelverzekeringen de term 'huurdersbelang'. Wat is het?

Er zit een strikte scheiding tussen wat inboedel en wat opstal is. Je losse spullen vallen onder de noemer inboedel. Alles dat bij het huis hoort is opstal. Of in het vocabulaire van verzekeraars: 'alles dat aard- of nagelvast zit aan een woning.' Toch kunnen er zaken aanwezig zijn die bij het huis horen, maar die geen eigendom zijn van de huisbaas.

Denk bijvoorbeeld aan een verlijmde laminaat- of parketvloer. Volgens de letter van de verzekeringspolis is dat geen inboedel. Je kunt het niet meeverhuizen en het hoort dus bij het huis. Nu kan het zijn dat de huisbaas een opstalverzekering heeft afgesloten die geen schade dekt aan de vloer. Als huurder dreig je dan tussen de wal en het schip te vallen met je beschadigde vloer.

Huurdersbelang voor zelf aangebrachte verbeteringen

Juist voor deze zaken is het huurdersbelang of eigenaarsbelang ontwikkeld als onderdeel van de inboedelverzekering. De dekking vergoedt schade aan verbeteringen in een huis, die door een huurder zijn aangebracht. Voorwaarde is wel dat de huurder het beschadigde goed zelf betaald heeft, en de schade niet vergoed wordt door opstalverzekering van de eigenaar van het huis.

Wat voor zaken vallen eronder?

In principe gaat het bij huurdersbelang om alles dat geen inboedel is, maar wel door de huurder is gekocht. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe keuken, een schutting of een zonnecollector op het dak. Op kleiner niveau kan ook: denk dan bijvoorbeeld aan zelf aangebracht behang.

Twijfelgevallen: wat is inboedel en wat is opstal?

Soms is het lastig om te bepalen of iets onder de inboedel- of opstalverzekering valt. Onderstaand een beknopt overzicht. 

Je hoeft zelf overigens niet degene zijn die het heeft gekocht. Als je betaald hebt om bijvoorbeeld een vaste, stenen barbecue in de tuin over te nemen van de vorige huurder, dan heb je nog steeds huurdersbelang.

Heb je als huurder een nieuwe inboedelverzekering nodig, dan is het in sommige gevallen verstandig wat langer bij het huurdersbelang stil te staan. Bij veel inboedelverzekeringen is de uitkering voor huurdersbelang aan een maximum verbonden. Heb je zelf een nieuwe keuken geïnstalleerd in je huurhuis? Dan doe je er goed aan om een verzekering te kiezen die een hogere dekking heeft voor huurdersbelang.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie