Nieuws

Een huis kopen? Kom zelf in actie!

Wie een huis wil kopen, vist steeds vaker achter het net. De vraag is zo groot dat veel huizen al binnen enkele dagen verkocht zijn. Hoe blijf je meedoen?

donderdag 10 november 2016
Een huis kopen? Kom zelf in actie!

Huizen gaan op dit moment als zoete broodjes over de toonbank. Echt populaire koopwoningen zijn binnen enkele dagen verkocht, nog voordat ze op Funda staan. Het enthousiasme onder kopers is een geruststelling als je jouw huis wilt verkopen. Maar hoe zorg je er als koper voor dat je niet voortdurend te laat bent?

Het aantal kopers neemt in rap tempo toe. Het resultaat? In drie maanden tijd kregen een record aantal van 60.707 woningen het stempel ‘verkocht’.

Huizen niet altijd op Funda

Dat je met meerdere mensen hetzelfde huis op het oog hebt, maakt het kopen al lastig. Nog moeilijker wordt het als je niet op tijd weet dat een huis in de verkoop staat. Bijvoorbeeld omdat je alleen op Funda zoekt en het huis daar nog niet op staat.

Veel makelaars promoten een huis dat in de verkoop gaat eerst binnen hun eigen netwerk. Hierdoor zien mogelijke kopers het huis dus bijvoorbeeld eerst op Facebook verschijnen voor het op Funda te vinden is.

Social media zijn belangrijker geworden

Waar vind je huizen dan nog wel in de eerste verkoopfase? Steeds meer verkopers en makelaars hebben social media als verkoopkanaal ontdekt. Hier berichten zij over woningen die binnenkort in de verkoop gaan. Facebook is de belangrijkste, maar ook kanalen als Twitter en YouTube worden regelmatig ingezet om huizen te promoten.

Wees actief als koper

Achterover leunen is er niet meer bij. Wil je op tijd zijn? Dan is actief zijn op deze social media een must geworden. Weet je waar je wil gaan wonen, dan kun je eenvoudig zoeken welke makelaars in deze omgeving actief zijn. Volg ze bovendien niet alleen op social media, maar maak jezelf als woningzoekende bij ze bekend.

Dat kan al door op social media interesse in een huis te tonen. Wordt dit huis het toch niet? De kans is groot dat de makelaar jou benadert bij een vergelijkbare woning in een vroeg stadium. Dat vergroot natuurlijk je kansen.

Daarnaast hebben sommige makelaars een e-mailservice waarbij ze je automatisch huizen toesturen die voldoen aan de voorkeuren die je opgeeft. Een alternatief is een algemene nieuwsbrief met nieuw aanbod.

Eigen netwerk

Zet ook je eigen netwerk aan het werk. Vertel familieleden en vrienden dat je op zoek bent. Geef details van je wensen, bijvoorbeeld welke plaats en type huis. Zij kunnen dan met je mee zoeken, op social media, Funda of in hun directe omgeving.

Nog niet alle makelaars werken met social media. Een ‘ouderwets’ bezoekje aan de belangrijkste makelaars in de regio kan dus nog steeds geen kwaad. Een website als Funda in de gaten houden ook niet. De meeste kans heb je immers als je alle kanalen optimaal gebruikt.

Hoe je jouw volgende koophuis ook vindt, bedenk voordat je gaat zoeken wat je wensen zijn. Zo versimpel je je zoektocht. Zorg daarnaast ook dat je financieel alles op een rijtje hebt. Een onafhankelijk adviseur kan je helpen met die voorbereiding. Zo kun je sneller knopen doorhakken, voordat een ander er met je huis vandoor gaat.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie