Nieuws

Aanvullende zorgverzekering: doen of niet?

Heb je zorg die de basis zorgverzekering niet vergoedt? Dan kun je een aanvullende zorgverzekering overwegen. Waar krijg je mee te maken?

dinsdag 29 november 2016
Aanvullende zorgverzekering: doen of niet?

Je hebt je oog laten vallen op een basis zorgverzekering. De vraag is nu: heb je zorg nodig die buiten de basis valt? Zo ja, dan kan een aanvullende zorgverzekering zinvol zijn. Het afsluiten hiervan is niet verplicht. Wat is belangrijk om te weten als je een aanvullende verzekering overweegt?

Voorbeelden van aanvullende zorg zijn de tandarts, orthodontist, brillen en lenzen, kraamzorg, extra fysiotherapie en alternatieve geneeskunde. Je kunt ook denken aan spoedeisende medische zorg in het buitenland, huidtherapieën of voedingsadvies.

Afsluiten van aanvullende zorgverzekering

Wil je niet het risico lopen dat deze zorg helemaal zelf moet betalen, dan biedt een aanvullende zorgverzekering uitkomst. Bijvoorbeeld een specifieke tandartsverzekering. Of een compleet pakket, met een aanvullende jongerenverzekering waar buitenlanddekking al in zit.

De overheid bepaalt de inhoud van de basiszorgverzekering. Bij de aanvullende verzekeringen bepaalt elke zorgverzekeraar zelf zijn voorwaarden en vergoedingen. Dat maakt vergelijken lastiger.

Niet alle zorg standaard vergoed

Waar je een vergoeding voor krijgt en hoe hoog deze is, verschilt dus per verzekeraar. Het kan zijn dat slechts voor een deel van de behandeling een vergoeding geldt.  Of wel de hele behandeling maar wel tot een maximum bedrag per jaar. Het is dus niet vanzelfsprekend dat je al je zorgkosten betaald krijgt.

Bereken daarom eerst of je de kosten voor die specifieke zorg zelf kunt betalen en schat het risico in dat je echt kosten maakt. Neem bijvoorbeeld brillen en lenzen. Stel bij een zorgverzekeraar is er een maximale vergoeding van € 50 elke 2 of 3 jaar. Als je de premie voor die jaren optelt, weet je al snel of het zinvol is om je hiervoor aanvullend te verzekeren.

Vergelijk dan de voorwaarden

Heb je voor jezelf bedacht voor welke zorg je een aanvullende zorgverzekering wilt afsluiten, vergelijk dan van verschillende zorgverzekeraars de voorwaarden. Zo weet je wat met jouw zorgwensen de beste keuze is. Let daarbij ook op beperkende voorwaarden als wachttijden.

Is er sprake van een wachttijd bij je verzekering, dan betaal je premie vanaf dag één, maar je krijgt kosten pas na een bepaalde periode van je zorgverzekeraar vergoed. Dit kan na 6 maanden tot een jaar zijn. Zo’n wachttijd komt vaak voor bij een aanvullende verzekering voor tandarts of orthodontie. Je maakt wel kosten voor de behandelingen, maar je kunt die kosten pas na de wachttijdperiode declareren.

Verzekeraar mag je weigeren

Een verzekeraar is verplicht je voor een basis zorgverzekering te accepteren, maar mag je weigeren voor een aanvullende verzekering. Het kan dus zijn dat je een medische verklaring moet invullen als je een aanvullende verzekering aanvraagt. De verzekeraar bepaalt vervolgens of hij je accepteert.

Een medische verklaring kan vooral van toepassing zijn als je een aanvullende dekking met een hele uitgebreide dekking kiest. Zorg ervoor dat je deze ruim voor eind december aanvraagt. Zo weet je zeker dat je goed 2017 in gaat.

Of je een aanvullende zorgverzekering kiest, is aan jou. Bereken bij de afweging wat de vergoeding is bij zorg als fysiotherapie, de tandarts of andere zorg. Kun je het risico zelf aan en is de premie relatief hoog in verhouding tot de vergoeding, dan is een aanvullende verzekering in jouw geval wellicht overbodig. Uiteraard geldt daarbij wel dat ziekten niet te voorspellen zijn, zelfs niet als je al jaren kerngezond bent.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie