Nieuws

Zzp'er: denk aan je pensioen en koop een huis'

Veel Nederlanders hebben na hun pensioen meer te besteden dan ervoor. Maar bepaalde groepen dreigen buiten de boot te vallen.

vrijdag 21 oktober 2016
Zzp'er: denk aan je pensioen en koop een huis'

Pensioen staat niet hoog op het prioriteitenlijstje van startende zzp'ers. Onterecht. Wil je je verdere carrière zelfstandig voortzetten? Pak je pensioen dan op. Dan ben je financieel een stuk minder kwetsbaar wanneer je stopt met werken. Als je toch bezig bent, kijk dan ook eens of je een huis kunt kopen. Help je toekomstige zelf.

Bovenstaande is min of meer één van de conclusies van het economisch bureau van ING. Hun belangrijkste boodschap is een andere: Nederlanders overschatten het vermogen dat ze nodig hebben na hun pensioen. In werkelijkheid gaan velen er zelfs op vooruit als ze stoppen met werken.

Meer inkomen na pensioen dan ervoor?

De meeste werknemers bouwen pensioen op bij een pensioenfonds. Als ze stoppen met werken is dat hun aanvulling op de AOW. Daarnaast bouwen ze ook vermogen op in de vorm van spaargeld of via zelf gesloten pensioenproducten. Dat is hun inkomen.

Als ook het huis is afbetaald, nemen de maandelijkse lasten flink af. Zo kan het gebeuren dat gepensioneerden meer te besteden hebben dan tijdens hun werkzame leven. Dat geldt echter zeker niet voor iedereen. Een aantal groepen dreigt buiten de boot te vallen. De hurende zzp'ers zijn daar een belangrijk voorbeeld van.

Waarom hurende zzp'ers een risicogroep zijn

Zzp'ers bouwen geen vermogen op bij een pensioenfonds. Ze zijn zelf verantwoordelijk voor hun pensioeninkomen. Als je als zzp'er ook je leven lang blijft huren, bouw je ten eerste geen vermogen op via je huis en ten tweede worden je woonlasten ook niet lager. Het is daarom niet verwonderlijk dat ING zich zorgen maakt over deze groep zelfstandigen.

Hoe los je het op?

Een afgelost koophuis bezitten scheelt later flink in de kosten. Heb je een bestendig inkomen en kun je dat aantonen? Ga dan eens vrijblijvend praten met een hypotheekadviseur. Grote kans dat je maandlasten nu al dalen vanwege de huidige lage hypotheekrentes.

Schuif het niet voor je uit: zorg voor pensioeninkomen. Hoe eerder je begint, hoe goedkoper het is. Sparen voor je pensioen is fiscaal aantrekkelijk als je het doet met een pensioenproduct. Je betaalt pas inkomstenbelasting vanaf het moment dat je het laat uitkeren. Het vermogen kan dus onbelast renderen. Omdat de inkomstenbelasting voor gepensioneerden lager is dan voor werkenden, profiteer je dubbel.

Zzp'ers zijn over het algemeen gelukkiger in hun werk dan werknemers in loondienst. Ze vinden hun werk gevarieerder en halen er meer voldoening uit. Hou dat voordeel ook als je stopt met werken. Een adviseur vertelt je graag meer over je mogelijkheden en financiële planning. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie