Nieuws

Zorgverzekering 2017: de basis

De premie van de eerste zorgverzekering (DSW) is al bekend. Deze stijgt fors in 2017. Wellicht stap jij dit jaar over. Waar kun je dan ook alweer uit kiezen?

maandag 24 oktober 2016
Zorgverzekering 2017: de basis

Nog even en je hoort van jouw zorgverzekeraar wat je volgend jaar betaalt. Zorgverzekeraars moeten uiterlijk 18 november hun tarief voor 2017 bekend maken. De voortekenen zijn niet gunstig. De gemiddelde premie valt naar verwachting fors hoger uit dan dit jaar. Wil je overstappen, dan heb je daar tot 31 december de tijd voor. Maar waar kun je ook alweer precies uit kiezen?

Het hebben van een basis zorgverzekering is verplicht in Nederland. De overheid bepaalt welke zorg er vanuit deze basisverzekering wordt vergoed. Voor zorg die buiten de basis valt maar waar je wel een verzekering voor wilt sluiten, is er de aanvullende zorgverzekering.

Basis zorgverzekering

De inhoud van de basis zorgverzekering is bij iedere verzekeraar gelijk. Toch wil dat niet zeggen dat iedere zorgverzekering hetzelfde is. Je kunt kiezen uit de naturapolis of de restitutiepolis. Het verschil is als volgt:

Restitutiepolis
Bij de restitutie kies je zelf naar welke zorgverlener je gaat. De kosten voor de geleverde zorg krijg je,  na het declareren, terug van je zorgverzekeraar. Bij deze terugbetaling hanteert de verzekeraar een marktconform tarief. Door de keuzevrijheid die je hebt, betaal je voor een restitutieverzekering doorgaans meer dan voor de naturapolis.

Naturapolis
Bij de naturapolis heeft de zorgverzekeraar meer invloed op jouw keus voor zorgverleners. De verzekeraar maakt afspraken met specifieke ziekenhuizen, fysiotherapeuten of andere zorgverleners. In ruil voor een beperkter zorgaanbod betaal je een lagere premie. Kies je toch voor een zorgverlener waar de verzekeraar geen afspraken mee heeft, dan loop je het risico zelf bij te moeten betalen.

Budgetzorgverzekeringen

Een aparte categorie zijn de zogenaamde budgetzorgverzekeringen. Doorgaans heb je bij een naturapolis vrij veel keus als het gaat om behandelingen en zorgverleners. Bij een budgetzorgverzekering zijn die opties beperkter. Je kunt dan bijvoorbeeld maar bij één ziekenhuis in jouw regio terecht, zonder dat je het risico op (hoge) eigen kosten maakt.

Kosten versus kwaliteit

Let bij het kiezen van een zorgverzekering niet alleen op de maandelijkse kosten. Zeker bij gezondheid is kwaliteit ook van belang. Controleer altijd de voorwaarden van de zorgverzekeraar die je op het oog hebt. Is bijvoorbeeld het aantal ziekenhuizen die onder de dekking vallen beperkt, bepaal dan voor jezelf of je dat risico wil lopen.

Aanvullende zorgverzekering afsluiten

Een aanvullende zorgverzekering sluit je onder andere voor de tandarts of voor fysiotherapie; zorg die niet onder de basis zorgverzekering valt. De aanvullende pakketten variëren van een beperkte tot uitgebreide dekking. Uiteraard zijn de uitgebreidere varianten standaard duurder. 

Of en welke aanvullende verzekeringen je neemt, is afhankelijk van het risico dat je wil nemen. Heb je bijvoorbeeld een sterk gebit en in de afgelopen jaren nauwelijks tandartskosten gemaakt? Dan ligt het minder voor de hand om een heel uitgebreide tandartsverzekering te nemen. Zeker als je ook een buffer hebt waarmee je onvoorziene zorgkosten kunt opvangen. Bedenk echter wel dat garanties uit het verleden ook bij je gezondheid niet gelden voor de toekomst.

Zorgverzekeraars hebben in de afgelopen jaren steeds meer verschillende soorten polissen in het leven geroepen. Deze met elkaar vergelijken op inhoud en kosten is er niet gemakkelijker op geworden. Neem er de tijd voor, laat je adviseren en bepaal welke verzekering past bij de zorgbehoefte van jou en je eventuele gezin.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie