Nieuws

Zo check je de WOZ-waarde van jouw huis

Op Wozwaardeloket.nl kun je de WOZ-waarde van jouw huis checken. Op dit moment is de site nog verre van volledig. Waar kun je nog meer terecht?

vrijdag 14 oktober 2016
Zo check je de WOZ-waarde van jouw huis

Minister Plasterk gaf recent het startsein voor Wozwaardeloket.nl. Op deze website zie je de WOZ-waarde van jouw woning. Met de website kunnen gemeenten voldoen aan de verplichting om de WOZ-waarde publiek inzichtelijk te maken. Nog niet iedere gemeente blijkt echter zijn zaakjes op orde te hebben. Hoe kun je dan toch de WOZ-waarde achterhalen?

Eigenlijk zou je vanaf 1 oktober de WOZ-waarde van jouw huis dus gemakkelijk publiek moeten vinden via de nieuwe website. Het door de overheid gelanceerde Wozwaardeloket.nl bevat een gemakkelijke zoekfunctie. Naast de prijs vind je hier ook andere informatie over jouw huis. Bijvoorbeeld het bouwjaar en de gebruiksoppervlakte. Het is de bedoeling dat iedereen hier uiteindelijk deze informatie over woningen in elke gemeente terug kan vinden.

Aantal gemeenten nog beperkt

Nederland telt 390 gemeenten. Van slechts een kwart zijn de woningen te vinden op Wozwaardeloket.nl. Wie naar de lijst met aangesloten gemeenten kijkt, ziet dat veel grote steden het vooralsnog af laten weten. Zo kun je als inwoner van Amsterdam of Utrecht nog geen gegevens over de WOZ-waarde vinden. Rotterdam staat er wel tussen. Bekijk in de volledige en actuele lijst of jouw gemeente al WOZ-gegevens openbaar heeft gemaakt.

Waar staat de WOZ-waarde wel?

Naast het digitale loket zijn er ook andere sites waar je terecht kunt voor de waardering van jouw huis. Raadpleeg daarvoor wozview.nl, mijnwozwaarde.nl of watisdewozwaarde.nl. Let wel, ook op deze sites heb je geen garantie dat de informatie daadwerkelijk beschikbaar is.

Sommige gemeenten verstrekken de informatie via hun eigen website. Niet altijd gaat dit zoals voorgeschreven. Het komt voor dat de WOZ-waarde alleen per post beschikbaar is, of zelfs helemaal niet.

Belasting op basis van WOZ

De WOZ-waardering is van belang omdat het de grondslag is voor belastingen als de onroerendezaakbelasting (ozb) en de rioolheffing. Gemeenten maken de WOZ-waardering aan het begin van ieder jaar bekend. Verkoop je jouw huis, dan is de WOZ-waarde een maatstaf voor de verkoopprijs. Meer over de WOZ-waarde lees je in: Hogere woonlasten door stijgende WOZ-waarde.

De website Wozwaardeloket.nl is een prima manier om WOZ-waardes op een overzichtelijke manier publiek te maken. Tekenend is wel dat het een groot aantal gemeenten niet lukt om de verplichte openbaarmaking op tijd te regelen. De site is hierdoor al wel ceremonieel ‘geopend’, maar verre van volledig. In het uiterste geval kun je gewoon de gemeente bellen om te vragen waar je jouw WOZ-waarde kunt opvragen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie