Nieuws

Waarom een woningtaxatie en hoe werkt het?

Een taxatie is noodzakelijk voor de hypotheek als je een huis wil kopen. Hoe gaat dat in zijn werk en aan welke kosten moet je denken?

maandag 31 oktober 2016
Waarom een woningtaxatie en hoe werkt het?

Wie een huis wil kopen, krijgt standaard te maken met een woningtaxatie door een onafhankelijke taxateur. Hiermee ligt voor alle partijen vast wat de waarde van het huis is. Er zijn ook andere situaties waar het zinvol is om te weten wat jouw huis waard is. Wat houdt zo’n woningtaxatie eigenlijk in en waar betaal je voor?

Voor de hypotheekverstrekker is een woningtaxatie verplicht omdat het huis als onderpand voor de lening dient. Banken en andere geldverstrekkers lopen een groter risico als het huis dat je koopt minder waard is dan je ervoor hebt betaald. In dat geval kan je hypotheek lager uitvallen of zelfs geweigerd worden.

Gestelde eisen aan taxatie en taxateur

Voor de goedkeuring van je hypotheekaanvraag moet er een gevalideerde taxatie plaatsvinden. De taxateur heeft zijn rapport dan laten beoordelen door het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI) of ander erkend taxatie validatie-instituut. Dit instituut controleert de kwaliteit van het taxatierapport.

Bovendien accepteert de hypotheekverstrekker de woningtaxatie alleen wanneer de taxateur voldoet aan specifieke eisen. Zo hoort deze minstens geregistreerd te staan in het register van SCVM of VastgoedCert. Ook stellen hypotheekverstrekkers eisen aan bijvoorbeeld het aantal kilometer dat de vestigingsplaats van de taxateur afligt van het huis.

Zo regel je een woningtaxatie

Een woningtaxatie vindt plaats nadat je het met de verkoper eens bent geworden over de koopprijs. Je kunt de taxatie dan eenvoudig laten regelen door je hypotheekadviseur of hypotheekverstrekker. Maar je mag ook zelf een erkende taxateur opdracht geven. Zorg in dat geval dat je de eisen van de hypotheekverstrekker duidelijk hebt.

Lid worden

Wat vind je in het taxatierapport?

De taxateur let o.a. op de ligging en omgeving van het huis, inhoud en oppervlakte, de staat van het onderhoud, de energiezuinigheid en de functionaliteit van de indeling. Zijn bevindingen legt hij vervolgens vast in een rapport.

In dit taxatierapport vind je onder andere: de gegevens van het huis of object, het doel van de taxatie, de waardering en de onderbouwing hiervan, de onderhoudsgegevens, bijzonderheden en foto’s. Het taxatierapport gaat door naar de hypotheekverstrekker. Ook jij ontvangt een exemplaar.

Waar betaal je voor bij een taxatie?

De kosten voor een woningtaxatie zijn voor rekening van de koper. De exacte kosten zijn van meerdere factoren afhankelijk. Zo rekent de ene taxateur een vaste prijs en de andere een percentage van de woningwaarde. In het onderstaande overzicht zie je het type kosten die je bij een taxatie kunt verwachten.

De taxatiekosten zijn aftrekbaar van de belasting als de woningtaxatie bedoeld is voor een hypotheek voor een eigen huis.

Wanneer vraag je zelf een taxatie aan?

Wil je je huis verkopen? Dan kan het voor het bepalen van de vraagprijs handig zijn om de waarde van je huis te laten vaststellen. In dat geval is een ongevalideerd rapport voldoende. Dit kun je ook doen als je bezig bent met de (opstal)verzekering of afhandeling van een erfenis.

Wil je bezwaar maken tegen WOZ-waarde, dan kan een taxatierapport je daarbij helpen. Ook echtscheiding kan een reden zijn om zelf je woning te taxeren. Je betaalt in deze gevallen de taxatiekosten uiteraard zelf.

Als koper ontkom je niet aan de taxatie van het huis dat je wilt kopen. Je hypotheekverstrekker stelt het verplicht, maar ook voor jou is het prettig zekerheid te hebben over de marktwaarde van de woning. Laat je vooraf goed altijd goed informeren over de kosten.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie