Nieuws

Nederlands pensioen top maar toch in gevaar

We behoren weer tot de wereldtop met ons pensioen. Maar daar koop je niets voor. Waarom duurzaamheid niet de oplossing is voor jouw pensioen.

maandag 17 oktober 2016
Nederlands pensioen top maar toch in gevaar

Het Nederlandse pensioenstelsel behoort weer tot de top in de wereld. Niet voor het eerst blijkt dit uit onderzoek van pensioenexperts. We kunnen rustig gaan slapen. In werkelijkheid rommelt het. De financiële vooruitzichten bij pensioenfondsen zijn somber en er bestaan geen zekerheden meer. Wat is het gevolg voor jou?

In dit geval was het Allianz dat de duurzaamheid van de verschillende pensioenstelsels onderzocht. Duurzaamheid heeft in dit geval niets te maken met windmolens of biogas, maar met houdbaarheid. Anders gezegd: kunnen we de huidige manier van pensioensparen en -uitkeren ook voor volgende generaties blijven volhouden?

Kwaliteit of duurzaamheid?

In Nederland gaat dat vrij goed. We doen het zelfs beter dan twee jaar geleden. Dat komt bijvoorbeeld omdat we zijn gestopt met het toezeggen van gegarandeerde pensioenuitkeringen. Als het slecht gaat, kunnen de uitkeringen ook gewoon omlaag. De houdbaarheid van een pensioenstelsel zegt dus niets over de kwaliteit ervan.

Geen slaapliedje

"De hervormingen van de afgelopen tien jaar hebben de houdbaarheid van de pensioenstelsels verbeterd", zegt Brigitte Miksa van Allianz. Ze voegt eraan toe dat die winst ten koste gegaan is van het niveau en zekerheid van het pensioen. Geen slaapliedje dus, maar een piepende rookmelder.

Einde van de malaise nog niet in zicht

Pensioenen worden een belangrijk thema in de komende verkiezingen. De handen in Den Haag jeuken om weer nieuwe hervormingen door te voeren. Want zolang de rente laag blijft, is er nog geen licht aan het einde van de tunnel. De lage rente is fijn voor je hypotheek, vervelend voor je spaargeld, en ronduit problematisch voor je pensioen.

Wat kun je zelf doen?

Je kunt ook zelf invloed uitoefenen op je pensioen door te beginnen met een lijfrenteverzekering of bankspaarrekening. Op die manier zelf investeren in je pensioen maakt je minder afhankelijk van een bedrijfspensioenfonds en je wordt minder vatbaar voor hervormingen.

Sparen met een pensioenproduct geeft je een dubbel fiscaal voordeel. Je hoeft pas inkomstenbelasting te betalen op het moment dat je het geld laat uitkeren. Dat betekent dat je het pensioenvermogen tijdens je loopbaan belastingvrij kunt laten renderen. Als je het geld na je pensioen laat uitkeren, betaal je minder omdat het belastingtarief voor gepensioneerden lager is.

Als je zelf de controle wil houden over je financiële mogelijkheden na je pensioen, dan is het verstandig om zo vroeg mogelijk met maatregelen te beginnen. De onafhankelijk adviseur helpt je hierbij.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie