Nieuws

Maximale hypotheek daalt in 2017

Volgend jaar daalt de maximale hypotheek. Het aantal huizen waar een single starter uit kan kiezen neemt zo af met 20%. Een koophuis in de stad wordt een utopie.

vrijdag 28 oktober 2016
Maximale hypotheek daalt in 2017

Hoewel budgetvoorlichter Nibud anders beweert, daalt volgend jaar de maximale hypotheek. Een single starter met een inkomen van €35.000 leent vanaf volgend jaar ruim €5.500 minder. Voor tweeverdieners is de daling van de leencapaciteit iets minder groot. De keuzevrijheid van single starters neemt steeds verder af.

Het Nibud maakt elk jaar een complexe berekening waaruit naar voren komt hoeveel geld mensen maandelijks aan hun hypotheek mogen uitgeven. Banken en andere hypotheekverstrekkers gebruiken deze tabellen om de maximale hypotheeksom op te baseren.

Het persbericht waarin het Nibud de uitkomsten voor 2017 presenteerde, heet: 'Hypotheeknormen in 2017 iets ruimer dan in 2016'. Goed nieuws lijkt het, maar het is goed om even verder te kijken.  

Waarom concludeert het Nibud dat je meer kunt lenen?

Het Nibud maakt verschillende rekentabellen. Als de hypotheekrente hoog is, dan is het minder verantwoord om veel te lenen dan wanneer de hypotheekrente laag is. Logisch, want je lasten zijn nu eenmaal hoger met een hogere rente.

Wie zijn rente korter dan 10 jaar vastzet, rekent verplicht met een hypotheekrente van 5%.  Ook al is de werkelijke rente veel lager. Kies je voor zo'n relatief korte rentevaste periode, dan kun je volgend jaar inderdaad iets meer lenen dan in 2016.

Momenteel kiest echter het merendeel voor een langere rentevaste periode dan 10 jaar. De hypotheekrente is immers lager dan ooit. Wie naar de tabellen voor de langere periodes kijkt, ziet dat de maximale hypotheek volgend jaar daalt.

Stadsappartement voor single starter utopie

Een single starter met een inkomen van €35.000 kan dus vanaf volgend jaar ruim €5.500 minder lenen. Een koopappartement in één van de grote steden wordt daarmee vrijwel onbereikbaar. De leencapaciteit daalt, de huizenprijzen stijgen en het spaargeld dat je zelf mee dient te nemen loopt verder op.

Een momentopname op Funda. Uit hoeveel huizen kun je minder kiezen als je 3,4% minder te besteden hebt? In heel Nederland staan momenteel 15.073 woningen te koop met een vraagprijs tussen de €140.000 en € 167.000. Verlaag je het maximum tot € 162.000, dan zijn er nog maar 11.955 mogelijkheden. Het aantal opties waar je uit kunt kiezen daalt met 20%.

Ben je aan het overwegen om een woning te kopen? Wacht dan niet te lang. 2016 is wat maandlasten betreft het beste jaar om een huis te kopen ooit. Verwacht wordt dat de stijging van de huizenprijzen in 2017 niet meer goed gemaakt kan worden door een eventuele daling van de hypotheekrente. Bovendien heb je dit jaar nog de mogelijkheid om 1% meer te lenen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie