Nieuws

Is prepaid pechhulp voordeliger?

Twee verzekeraars zijn onlangs gestart met prepaid pechhulp. Hoe werkt dat? En is het voordeliger dan een pechhulpabonnement?

donderdag 6 oktober 2016
Is prepaid pechhulp voordeliger?

Je hebt voor je nieuwe auto een pechhulp verzekering afgesloten, maar je maakt er de eerste jaren geen gebruik van. Kan dat niet anders? Ja, want er zijn verzekeraars die nu prepaid pechhulp aanbieden. Dat is alleen betalen voor als je autopech krijgt. Maar is deze service ook voordeliger?

Centraal Beheer Achmea introduceerde afgelopen mei RoadGuard. In september volgde Allsecur met Pechhulp on demand. Je betaalt alleen als je daadwerkelijk van de pechhulp gebruik moet maken. Bij RoadGuard geldt dat alleen binnen Nederland. Bij Allsecur kun je ook in de rest van Europa gebruik maken van deze prepaid service.

Prepaid pechhulp al eerder aangeboden

Is pechhulp zonder abonnement nieuw? Dat niet. Verzekeraar Ditzo kwam in 2010 al met Prepaid Pechhulp. Dat werkte nog zoals de prepaid van een telefoon. Je kocht recht op pechhulp voor 2, 3 of 4 jaar. Gebruikte je dat tegoed omdat je autopech had, dan moest je opnieuw tegoed kopen. Ditzo is in 2013 gestopt met het aanbieden van deze prepaid pechhulp.

Pech melden per app

Je kent ze wel, die gele praatpalen langs de snelweg. Vroeger dé manier om autopech te melden. Die palen verdwijnen definitief uit het straatbeeld. Bij prepaid pechhulp hoef je niet meer te bellen. Je doet de melding via de app van de aanbieder. Heb je dat gedaan, dan zie je meteen welke monteur onderweg is en hoe lang het duurt voordat hij er is. 

Betalen doe je na de reparatie via de app (RoadGuard) of bij de monteur (Allsecur). Opmerkelijk verschil is dat Allsecur bij vergelijkbare pechgevallen € 5 tot € 10 goedkoper is dan RoadGuard.

Waar helpt prepaid pechhulp je mee?

De aanbieders van prepaid pechhulp rekenen vaste kosten voor de meest voorkomende problemen: startproblemen, reparatie ter plaatse (denk aan lekke band, lege accu), verkeerd tanken en jezelf buitensluiten. Voor het verhelpen van deze problemen betaal je tussen de € 65 en € 125. Deze kosten zie je in de app voordat je je melding doorstuurt.

Het gaat hier wel alleen om hulp bij autopech. Voor het vergoeden van schade aan je auto door bijvoorbeeld een aanrijding, steenslag of storm heb je nog steeds een autoverzekering nodig.

Extra kosten

Kan de monteur je auto niet ter plaatse repareren? Dan wordt deze naar de door jouw gekozen garage gebracht. In dat geval betaal je geen reparatie-, maar transportkosten. Binnen 25 km is dat € 120 (Allsecur) of € 125 (RoadGuard). Boven de 25 kilometer komt daar een extra bedrag per kilometer bovenop (€ 3,50 bij Allsecur en € 4 bij RoadGuard).

Vervangend vervoer is niet bij de service inbegrepen. Je betaalt zelf de kosten hiervoor. Net als de kosten voor de onderdelen die nodig zijn voor het repareren van je auto.

Wat zijn de voordelen en nadelen?

Het grootste voordeel van prepaid pechhulp is dat je alleen betaalt op het moment dat je pech hebt. Ook is er het gemak van melden via de app van je aanbieder. De meest voorkomende pechgevallen zijn al voor je ingevoerd. Met één druk op de knop meld je dus je pechgeval.

De hoge tarieven en het risico op extra kosten voor onderdelen en vervangend vervoer zijn het grootste nadeel. Is er echt iets mis met je auto, dan ben je in één keer een hoog bedrag kwijt.

Prepaid voordelig alternatief?

Is prepaid pechhulp goedkoper dan een abonnement? Wel als je niet zo vaak autopech denkt te hebben. In dat geval kun je ten opzichte van een pechhulpverzekering tientallen tot honderden euro’s besparen.   

Of je met prepaid pechhulp goedkoper uit bent, hangt helemaal af van het aantal keer dat je daadwerkelijk autopech hebt. Bij bijvoorbeeld vier keer een lekke band in één jaar heb je juist hogere kosten (€ 360 /  400) dan wanneer je dat jaar een abonnement had.

De kosten voor een pechhulpabonnement zijn afhankelijk van de leeftijd van de auto, jouw eigen leeftijd en het pakket dat je kiest. Bekijk daarom altijd op de websites van de aanbieders wat voor jou de voordeligste oplossing is. Vergelijk dan ook meteen de voorwaarden.

 

Prepaid pechhulp kan ideaal zijn voor een goed onderhouden, nieuwere auto. De kans op pech is klein. Controleer in dat geval of je niet dubbel verzekerd op pad gaat. Vaak is een nieuwe auto ook vanuit de garage of dealer verzekerd tegen pech. Verwacht je regelmatig pechhulp nodig te hebben? Dan is een pechhulpverzekering, met recht op vervangend vervoer, voor jou goedkoper.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie