Nieuws

Werelddekking blijft in basiszorgverzekering

De werelddekking verdwijnt niet uit de basiszorgverzekering. Wie buiten Europa reist, blijft verzekerd voor het grootste deel van de ziektekosten.

donderdag 29 september 2016
Werelddekking blijft in basiszorgverzekering

Je zorgverzekering blijft ook volgend jaar buiten Europa geldig. Lang leek het erop dat de wereldwijde dekking voor medische kosten per 1 januari 2017 zou verdwijnen. Dit wetsvoorstel is nu verleden tijd.

De basiszorgverzekering vergoedt de zorgkosten tijdens een verblijf in het buitenland. Die dekking is wereldwijd. Minister Schippers van Volksgezondheid kondigde in 2015 aan deze werelddekking te willen schrappen. Alleen medische kosten in Europese landen zouden vergoed blijven vanuit de zorgverzekering.

Nieuwe regels te complex en onuitvoerbaar

Het afschaffen van de werelddekking zou een besparing van € 60 miljoen opleveren. Onder druk van de verzekeraars en de oppositie ziet minister Schippers er nu toch vanaf. Te complex en daarom onuitvoerbaar, was uiteindelijk ook de conclusie van de minister. Het kabinet verwerkt ‘het verlies’ in de rijksbegroting van 2017.  

Gevolgen van afschaffing werelddekking

De basiszorgverzekering vergoedt momenteel maximaal het Nederlandse tarief voor een medische behandeling in het buitenland. Alles daarboven komt voor rekening van de reisverzekering. Als de werelddekking verdwijnt, zijn ineens álle ziektekosten buiten Europa voor de reisverzekering. Reisverzekeraars zouden een veel hogere schadelast hebben, met een hogere premie voor jou als verzekerde tot gevolg.

Afschaffing van de werelddekking zou nog een tweede probleem opleveren. De zorgverzekeraar is verplicht iedereen als klant te accepteren, ziek en gezond. Een reisverzekeraar hoeft dat echter niet. Het zou dus kunnen gebeuren dat je geen verzekeraar vindt die jouw ziektekosten in het buitenland wil verzekeren. Bijvoorbeeld omdat de kans groter is dat je een beroep doet op de verzekering vanwege je leeftijd of medische klachten.

Aanvullende zorgverzekering als oplossing?

Een andere mogelijkheid die minister Schippers aanvankelijk voor ogen had, was een aanvullende zorgverzekering voor reizen buiten Europa. Maar ook daar geldt hetzelfde: een zorgverzekeraar mag klanten een aanvullende verzekering weigeren. De acceptatieplicht geldt alleen voor de basiszorgverzekering.

Twijfels over de besparing

In juni bleek al dat de afschaffing van de werelddekking nog ver weg was. Ook zorgverzekeraars wilden de wereldwijde dekking behouden. Zij twijfelden sterk aan de verwachte besparing en voorzagen hogere kosten voor klanten. Bovendien waren er al talloze uitzonderingen op de nieuwe regels bedacht. Het handhaven zou hierdoor behoorlijk ingewikkeld worden.

Voor reizigers buiten Europa is het prettig dat de werelddekking in de basiszorgverzekering blijft. Zo blijf je standaard verzekerd voor de meeste medische kosten in het buitenland. Alleen de kosten boven het Nederlandse tarief krijg je niet vanuit de basiszorgverzekering vergoed. Een reisverzekering met zorgdekking of aanvullende zorgverzekering blijft dus zinvol als je in het buitenland bent.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie