Nieuws

Weet jij wat jouw pensioen wordt?

Ken je het verhaal van de lezer die weinig van zijn pensioen wist? Kans is groot dat jij het bent. Pensioen interesseert de gemiddelde Nederlander namelijk weinig. Totdat het te laat is.

donderdag 15 september 2016
Weet jij wat jouw pensioen wordt?

Onderzoeken naar de pensioenkennis van Nederlanders hebben vaak dezelfde conclusie. Namelijk dat mensen bar slecht op de hoogte zijn van hun pensioensituatie. Zo is de hoogte van het uiteindelijke pensioen voor velen een mysterie. Laat staan dat bekend is wat wijzigingen in de persoonlijke situatie voor gevolgen hebben. Hoe zorg je ervoor dat jij wel bij de groep goed geïnformeerde lezers hoort?

Een goed begin is het raadplegen van de website Mijnpensioenoverzicht.nl. Deze website valt onder het beheer van de Stichting Pensioenregister (SPR). Deze stichting is een samenwerkingscollectief tussen de Sociale Verzekeringsbank (SVB), de Pensioenfederatie en het Verbond van Verzekeraars.

Inloggen met je DigiD

Op Mijnpensioenoverzicht kun je inloggen met je DigiD. Je hoeft dus geen eigen account aan te maken op de site. Vervolgens dien je akkoord te gaan met de voorwaarden. Daarna worden de over jouw bekende pensioengegevens automatisch ingeladen.

Zowel AOW als pensioenregelingen bij werkgevers

In het overzicht zie je als eerste wanneer voor jou de AOW gaat gelden. Het krijgen van AOW is afhankelijk van je leeftijd en je arbeidsverleden. Vervolgens krijg je te zien bij welke pensioenaanbieder jij pensioen opbouwt of hebt opgebouwd. Had je bij meerdere werkgevers een pensioenregeling, dan zie je die allemaal terug in jouw omgeving.

Totale pensioen in kaart

AOW en de pensioenregelingen vormen samen jouw totale pensioen. Uiteraard is dat los van het geld dat je eventueel zelf opzij zet. In het overzicht op de website zie je welk bedrag je per maand ontvangt na jouw pensioen. Wanneer je een partner hebt, zie je ook wat jullie gecombineerde pensioeninkomsten zijn.

Bij het te verwachten pensioen staat nadrukkelijk dat het om een schatting gaat. Wanneer de inkomsten bij pensioenfondsen lager zijn dan verwacht, kan het zijn dat het streefbedrag niet gehaald wordt. Bijvoorbeeld door tegenvallende resultaten op beleggingen.

Gevolgen van wijzigingen in je situatie

Niet alleen de prestaties van het pensioenfonds hebben invloed op jouw pensioen. Een andere baan, het krijgen van kinderen of eerder willen stoppen met werken. Allemaal zaken die je pensioensituatie  beïnvloeden. Voor sommige kun je zelf kiezen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid. Het is aan te raden op Mijnpensioenoverzicht.nl te lezen wat wijzigingen in je situatie betekenen voor zowel jou als eventuele partner en kinderen.

Pensioentekort?

Het grootste risico van weinig kennis over je eigen pensioen is een pensioentekort. In dat geval kom je er tijdens je pensioen achter dat er sprake is van een tekort. Te laat dus. In de praktijk heb je dan niet voldoende inkomsten om te leven zoals je wilt of gewend bent.

Op Mijnpensioenoverzicht.nl zie je wat het verschil is tussen jouw huidige inkomen en het te verwachten pensioen. Een lager pensioen hoeft niet meteen een probleem te zijn. Als bijvoorbeeld jouw hypotheek bij pensionering is afbetaald, kun je wellicht ook leven van een lager maandinkomen.

Zorg ervoor dat jij niet valt onder de groep die zich pas verdiept in zijn pensioen als het al een probleem is. Een check op Mijnpensioenoverzicht.nl kost weinig tijd en levert ongetwijfeld nieuwe inzichten op. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie