Nieuws

Waterschade aan huis komt vaker voor dan gedacht

Tegen diefstal of brand nemen veel mensen preventieve maatregelen. Aan waterschade wordt minder aandacht geschonken. Terwijl dit juist meer voorkomt.

maandag 19 september 2016
Waterschade aan huis komt vaker voor dan gedacht

Nederlanders zijn het meest beducht voor diefstal of inbraak. Het risico op schade door ongenode gasten wordt hoger ingeschat dan de kans op waterschade.  In de praktijk is het juist andersom. Een kwart heeft wel eens waterschade gehad, tegen ‘slechts’ 17 procent voor diefstal of inbraak. Naast maatregelen als goede sloten is het dan ook goed om het huis zo goed mogelijk waterproof te maken.

Onderzoeksbureau Blauw Research onderzocht in opdracht van ASR hoe mensen het risico op schade inschatten. Evenals de maatregelen die worden getroffen om de schade te verkleinen of voorkomen. Opmerkelijk detail is de naam van de betrokken ASR-relatiemanager: Ber Onderwater…

Inbraken versus waterschade

Meer dan de helft van de ondervraagden denkt dat dat inbraak of diefstal de meest voorkomende schade is. Gelukkig is deze angst voor ongenode gasten niet helemaal terecht. Zeker niet als we dit met waterschade vergelijken, waar een kwart mee te maken heeft gehad. Op nummer twee staat stormschade (20 procent) en pas daarna volgt diefstal en inbraak (17 procent).

Maatregelen tegen schade belangrijk

Nederlanders vinden het belangrijk om maatregelen te treffen tegen eventuele schade. Ook daarbij is waterschade het ondergeschoven kindje. Vooral tegen inbraak en diefstal wordt actie ondernomen. Ook maatregelen tegen brand staan hoger op het lijstje dan preventie op het gebied van waterschade.

Blauw Research heeft de reden voor het verschil niet onderzocht. Dat waterschade minder prioriteit krijgt, heeft wellicht te maken met de gevolgen. Een inbraak heeft meer emotionele lading. Hoewel waterschade kan leiden tot  gevaarlijke situaties, speelt dit bij brand een grotere rol.

Tips tegen waterschade

Je hoeft niet meteen met zandzakken in de weer. Waterschade tegengaan kan met minder drastische middelen. Hieronder staan enkele tips:

 • Onderneem direct actie bij lekkende kranen
  Een kraan die drupt is geen acuut probleem. Onderneem toch direct actie, voordat het lekken verergert en je niet in staat bent om snel te reageren.

 • Maak de dakgoot regelmatig schoon
  Water dat via de dakgoot naar beneden komt, kan zorgen voor vochtplekken of lekkages in de muur. Dat ontdek je in dat geval pas als het te laat is.

 • Ontkalk de wasmachine / vaatwasser
  Dit voorkomt dat het water niet weg kan, met lekkage tot gevolg.

 • Zorg voor groen in de tuin
  Gras en grond nemen water beter op dan tegels of stenen. Bij heftige regen is het gazon de eerste buffer.

 • Controleer kitranden
  Kitranden die niet meer voldoende aansluiten rond een bad of douche zijn de eerste signalen van naderende waterschade. Controleer dit zelf of vraag het aan een loodgieter.

 • Let op bevroren leidingen
  Bevroren leidingen zijn beruchte schademakers. Dit voorkomen kan onder andere door de CV altijd ver boven het nulpunt te zetten. Ook het isoleren van de leidingen en het afsluiten van de buitenkraan zijn verstandige maatregelen.

Het nemen van maatregelen is geen garantie dat je het water altijd de baas bent. Mocht er toch sprake zijn van waterschade, dan kun je daarvoor terecht bij de verzekering. Vereiste daarbij is dat deze schade onder de voorwaarden van jouw verzekering valt. Lees meer daarover in ons eerdere artikel.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie