Nieuws

Starterslening blijft maar wijzigt

Goed nieuws voor starters. De starterslening blijft bestaan. Wel wijzigen de voorwaarden, zo wordt je hypotheek gecombineerd met een extra lening.

vrijdag 9 september 2016
Starterslening blijft maar wijzigt

Stijgende  huizenprijzen en aangescherpte hypotheekregels. Een lastige combinatie die het kopen van een huis niet gemakkelijker maakt. Zeker voor starters. Wie net te kort komt voor een hypotheek kan een beroep doen op de starterslening. Ook in de toekomst blijft deze speciale lening bestaan. Wel wijzigen de voorwaarden, we zetten de belangrijkste wijzigingen op een rij.

Samengevat kun je bij een starterlening maximaal 20 procent van de koopsom lenen. Bij een woning van € 150.000 gaat het dus om € 30.000. Dit maximum wijzigt niet.

Wat blijft hetzelfde?
De basis van de starterslening blijft ongewijzigd. Zo betaal je ook in de nieuwe situatie de eerste drie jaar geen aflossing over de lening. Hierdoor heb je in de beginperiode de nodige extra financiële ruimte. Verder blijft het mogelijk om extra boetevrij af te lossen. De starterslening vraag je aan bij de gemeente, de instantie achter de startershypotheek is Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn).

Wat wijzigt er?
Sinds 2013 is het verplicht om af te lossen op een hypotheek. Althans, voor het recht op hypotheekrenteaftrek. Voor starters werd bij de starterslening een uitzondering gemaakt. Daar geldt immers de eerste drie jaar geen aflossing. Eind 2016 komt deze uitzondering te vervallen, aflossen is dan in alle gevallen verplicht.

Om starters toch tegemoet te komen heeft SVn een zogenoemde combinatielening in het leven geroepen. Dit is een lening die aan je hypotheek gekoppeld wordt. Het bedrag dat je normaal gesproken zou betalen aan aflossing, wordt dan een schuld op deze lening. Zo blijft de extra financiële ruimte mogelijk en los je eigenlijk wel af, zonder dat het maandelijks van je rekening wordt afgeschreven.

Hypotheekrenteaftrek
Over de lening zelf geldt hypotheekrenteaftrek. Dit is niet het geval bij de combinatielening die wordt toegevoegd aan de hypotheek. Onderstaand een praktijkvoorbeeld (gehanteerd door gemeente Twenterand, Overijssel) om dit duidelijker te maken:

Marcel heeft een starterslening van € 30.000, tegen een rente van drie jaar. Na de aflossingsvrije periode van drie jaar gaat hij rente en aflossing betalen. De totale aflossingstermijn is 27 jaar. Zowel nu als straks bij de nieuwe regels is de maandlast € 135,21. Nu is dit puur voor de rente en aflossing van de hypotheek. Na de wijzigingen is dit als volgt: € 126,48 voor de starterslening en € 8,73 voor de extra combinatielening. Over het laatste bedrag is geen hypotheekrenteaftrek mogelijk.

Nieuwe regels snel van kracht
Alle aanvragen die het SVn na 30 september ontvangt, vallen onder de nieuwe situatie. Aanvragers krijgen in dat geval een van het SVn een hypotheekofferte met de gewijzigde voorwaarden. Van belang is sowieso dat de gemeente waar je woont de starterlening wel moet aanbieden om er gebruik van te kunnen maken. Welke startersregelingen jouw gemeente biedt kun je nagaan op de website van SVn.

Heb je plannen om een huis te kopen en wil advies over de hypotheekmogelijkheden in jouw situatie? Laat dit weten via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie