Nieuws

Open Huizen Dag: goed voorbereid op pad

De Open Huizen Dag staat weer voor de deur. De kans om alle huizen die je op het oog hebt in één dag te bezichtigen. Waar moet je als koper allemaal op letten?

maandag 26 september 2016
Open Huizen Dag: goed voorbereid op pad

Normaal bezichtig je een huis pas na contact met de verkopend makelaar. Niet op de Open Huizen Dag. Op 1 oktober 2016 (11.00u tot 15.00u) kun je zo veel huizen als je wilt bekijken op één dag. Dit door gewoon aan te bellen bij de huidige bewoners. Een handige manier om snel te beoordelen of een huis bij je woonwensen past. Met de onderstaande tips ga je goed voorbereid op pad.

Inventariseer je woonwensen

Wellicht heb je, eventueel samen met je partner, al in je hoofd zitten in wat voor soort huis je graag wilt wonen. Maak de wensen concreet door een lijstje te maken, met bijvoorbeeld tien woonwensen. Zet deze vervolgens in de juiste volgorde, van het belangrijkste naar het minst belangrijk. Hierdoor kun je gerichter zoeken. Voldoet een huis bijvoorbeeld aan de vier belangrijkste vereisten, dan is het een grotere kanshebber dan de woning die alleen op de punten zeven en acht goed scoort.

Maak een planning

Selecteer de woningen die je wil bekijken en bepaal vervolgens in welke volgorde je dit wil doen. Je kunt daarbij de grootste kanshebbers als eerste bezichtigen. Duurt het langer dan verwacht, dan heb je die alvast gehad. Ook kun je ligging van de huizen als uitgangspunt nemen. In dat geval ben je minder tijd kwijt om er te komen en kun je er meer op één dag bezoeken.

Leg je bevindingen vast

Zeker als je meerdere huizen bezoekt, is het lastig om op het eind van de dag alle voor- en nadelen nog helder te hebben. De oplossing is eenvoudig. Neem het lijstje met daarop de woonwensen mee en geef een huis per punt een cijfer. Zo kun je achteraf precies zien welk huis de meeste punten krijgt.

Het kan ook helpen om foto’s en video’s te maken tijdens het bezichtigen van een huis. Op Funda doen verkopers hun best om het huis zo mooi mogelijk in beeld te brengen. Jouw eigen opnames laten een meer objectief beeld zien.

Ga op onderzoek uit

Met vluchtig rondkijken is het lastig een goede afweging te maken. Het huis kan mooi overkomen maar je wil niet pas later constateren dat er veel achterstallig onderhoud nodig is. Check of deuren en ramen goed openen en sluiten, draai kranen open en bekijk het dak en de kruipruimte.

Ook goed schilderwerk en gladde strakke muren (zonder vochtplekken of scheurtjes) zijn pluspunten. Een meer gedegen onderzoek kun je eventueel doen in een tweede bezichtiging.

Zorg voor een goede timing

Ben je in een huis en kom je er al snel achter dat het op belangrijke punten niet voldoet aan de wensen? Blijf dan niet te lang en maak snel de keus om verder te gaan. Zeker als je een lijstje hebt met huizen die je wil bezoeken is het zonde om te veel tijd te besteden aan een huis dat toch weinig kans maakt.

Maak direct een vervolgafspraak

De woningmarkt is goed op stoom en je bent niet de enige deelnemer aan de Open Huizen Dag. Bezichtig je een woning die helemaal aansluit bij wat je wilt, maak er dan snel werk van. Bel direct de verkopend makelaar en maak een vervolgafspraak. Zo wordt de kans kleiner dat de Open Huizen Dag alsnog tevergeefs was.

Ben je geen koper maar heb je zelf een huis in de aanbieding tijdens de Open Huizen Dag? Lees in dat geval onze zeven tips voor verkopers.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie