Afschrijvingsonderzoek Wegwijs.nl in uitzending Tros Radar
Hoofditem in Tros Radar: het afschrijvingsonderzoek van Wegwijs. Lees alles over de 'geheimzinnige' dagwaardes bij verzekeraars.

Ruim 81 procent van de inboedel- en reisverzekeraars houdt strikt geheim hoe zij bij schade dagwaardes berekenen. Dat ondervonden we bij Wegwijs eerder dit jaar in ons onderzoek onder de 33 grootste Nederlandse verzekeraars. Inmiddels heeft Tros Radar het thema samen met Wegwijs opgepakt. In de Radar-uitzending van maandag 5 september werd uitgebreid aandacht aan het onderwerp besteed.
Lees het volledige onderzoek van Wegwijs op wegwijs.nl/dagwaarde. Bekijk de aankondiging van de Radar uitzending hier terug.
Hoe werkt het en wat is het probleem?
De dagwaarde is de nieuwwaarde van een product, waar een bepaald percentage van wordt afgetrokken voor slijtage en veroudering. Hoe snel die afschrijving plaatsvindt, verschilt echter per verzekeringsmaatschappij. Je kunt bij de ene verzekeraar voor bijvoorbeeld een gestolen laptop of telefoon dus veel meer vergoed krijgen dan bij een andere verzekeraar, zonder dat ooit te weten. Slechts een enkele verzekeraar geeft openheid over hun afschrijvingstermijnen.
Vergelijken verzekering niet goed mogelijk
Bij het vergelijken van verzekeringen zijn een lage premie, ruime dekking en goede service belangrijk, maar uiteindelijk draait een verzekering om geld; krijg je voldoende uitgekeerd als je werkelijk schade hebt? Dat is nauwelijks goed te vergelijken als je niet weet hoe er wordt afgeschreven.
Zo wordt vaak een hoge waardering gegeven aan verzekeringen met hoge verzekerde bedragen. Dat zegt echter weinig als je de afschrijving niet kent. In de praktijk kan een lager verzekerd bedrag met gunstigere berekening van de dagwaarde voordeliger zijn dan een hoog bedrag met ongunstige berekening van de dagwaarde.
Een voorbeeld. Je iPhone (2 jaar oud, huidige nieuwwaarde 400 euro) wordt in de metro in Barcelona gestolen. Bij verzekeraar A (maximale vergoeding 350 euro, afschrijving in 5 jaar) krijg je 280 euro vergoed. Bij verzekeraar B (maximale vergoeding 500 euro, afschrijving in 3 jaar) krijg je 133 euro vergoed. De tweede verzekeraar vergoedt dus fors minder (147 euro verschil) ondanks de hogere maximale vergoeding.
Wegwijs pleit voor minimumtermijnen
Tot enige jaren geleden hanteerden verzekeraars nog allemaal soortgelijke afschrijvingslijsten, maar dat is uit mededingingsoogpunt niet langer toegestaan. De maatschappijen stellen daarom hun eigen lijsten samen.
Wegwijs pleit voor minimumtermijnen die door een onafhankelijk instituut worden vastgesteld. Verzekeraars zou het vervolgens vrij staan om alsnog langzamer af te schrijven, waardoor jij als klant een voordeel hebt. Je weet in ieder geval met een minimale termijn waar je aan toe bent en verzekeraars kunnen zich met een gunstige regeling alsnog positief onderscheiden ten opzichte van elkaar.
Een uitgebreide toelichting, rekenvoorbeelden en reacties van verzekeraars lees je op wegwijs.nl/dagwaarde.