Nieuws

Stijging huizenprijs zet door

Huizen zijn ook in juli fors duurder geworden. Op jaarbasis is de stijging het grootst in bijna twaalf jaar. Goed nieuws, maar oververhitting ligt op de loer.

maandag 22 augustus 2016
Stijging huizenprijs zet door

De woningmarkt stoomt flink door. Het stijgende aantal verkopen drijft de prijs op. Afgelopen juli lag de gemiddelde verkoopprijs 4,9 procent hoger dan vorig jaar in dezelfde maand. De grootste stijging in bijna twaalf jaar tijd. De lage hypotheekrente en het vertrouwen onder woningkopers blijven de pijlers onder de bloeiende woningmarkt.

Gemiddeld betaalde een woningkoper afgelopen juli € 245.980. Deze prijs ligt een stuk hoger dan op het dieptepunt in juni 2013. Als koper was je destijds 11,1 procent voordeliger uit. Ondanks de flinke opmars sinds eind 2013, is de piek uit 2008 nog niet in zicht. Gemiddeld kostte een huis toen € 15.968 meer.

Lage hypotheekrente

De richting van de woningmarkt hangt af van verschillende factoren. Zo daalde de hypotheekrente sterk in de afgelopen tijd. Hierdoor kun je als koper lenen tegen lagere maandlasten. Goedkoop wonen trekt vanzelfsprekend meer kopers over de streep.

Daarnaast is het belangrijk dat kopers vertrouwen hebben in de toekomst. Verwachten ze een verdere stijging van de huizenprijzen, dan zullen ze eerder besluiten om te kopen. Dit werkt ook de andere kant op als het vertrouwen verdampt. Dat zagen we na de crisis in 2008 gebeuren. Kopers haakten massaal af en zowel het aantal verkopen als de prijs gingen onderuit.

Vrijstaande woningen fors duurder

De prijs van alle soorten huizen steeg in juli, in vergelijking met de dezelfde maand vorig jaar. Naast eigenaren van een appartement of rijtjeswoning profiteerden vooral verkopers van vrijstaande woningen. Wie vrijstaand wil wonen, betaalt nu gemiddeld € 359.902. Zo’n drie jaar geleden lag de verkoopprijs maar liefst € 36.641 lager.

De stijging was in Overijssel met 21,6 procent het grootst. Huizenverkopers in Noord-Holland keken als enigen tegen een daling aan (-3,4 procent). 

Lid worden

Blijf realistisch

Bij kuddegedrag onder woningkopers ontstaat het risico van verkeerde beslissingen. Zo ben je als koper sneller geneigd om te kopen als de woningen als warme broodjes over de toonbank gaan. Juist dan is het echter verstandig om het hoofd koel te houden. Zeker als hoger bieden dan de vraagprijs geen uitzondering is. Een praktijk die in Utrecht en Amsterdam eerder regel dan uitzondering is.

Positivisme zet door

Het is de verwachting dat het positivisme op de woningmarkt nog niet voorbij is. Er staan in 2016 geen overheidsmaatregelen meer op het programma die het feestje kunnen bederven. Ook wordt geen noemenswaardige stijging van de hypotheekrente verwacht. De grootste bedreiging zijn de stijgende prijzen zelf. Uiteindelijk moet je, hoe laag de hypotheekrente ook is, het bedrag wel kunnen lenen bij de bank.

Net als de economie zelf is er ook op de woningmarkt sprake van een conjunctuur, waarbij de prijzen stijgen of juist dalen in een bepaalde periode. Op dit moment is de lijn stijgend. De prijzen gaan nooit voortdurend omhoog of omlaag. Of zoals de Amerikanen het zeggen, what goes up, must come down. Goed om rekening mee te houden. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie