Nieuws

Pensioen verder in de verdrukking

Pensioenfondsen blijven last houden van de extreem lage rente. Het verlagen van de pensioenen komt daardoor steeds dichterbij. Ga jij het ook merken?

vrijdag 19 augustus 2016
Pensioen verder in de verdrukking

‘Dekkingsgraad vrijwel stabiel’, zo kopt een recent artikel op de website van pensioenfonds ABP. Het grootste pensioenfonds van Nederland wekt daarmee de schijn van goed nieuws. Stabiel klinkt immers niet verontrustend. De praktijk is minder rooskleurig. Het ABP heeft, net als veel andere pensioenfondsen, problemen met de betaalbaarheid van pensioenen. Als toekomstig gepensioneerde betaal jij de rekening.

De dekkingsgraad van het ABP daalde recent licht tot 89,9%. Dit wil zeggen dat voor iedere euro die het fonds in de toekomst uit moet keren, er 89,9 cent in kas zit. Een tekort dus. De door de overheid vereiste dekkingsgraad van het ABP is 128. Ook bij het tweede fonds qua omvang, Zorg & Welzijn, is het bepaald geen vetpot met een dekkingsgraad van 88,4%.

Goede beleggingsresultaten

Pensioenfondsen stoppen de pensioeninleg van deelnemers in beleggingen. Bijvoorbeeld aandelen van bedrijven over de hele wereld. Met aandelen is het de afgelopen tijd heel aardig gegaan. De Brexit zorgde kort voor een daling van de koersen, maar al snel was het vertrouwen weer terug. In de Verenigde Staten stegen aandelenkoersen zelfs naar het allerhoogste punt ooit. Goed voor de kas van jouw pensioenfonds.

Rendement op leningen te laag

Tegenover de stijgende koersen van aandelen staat een almaar dalende rente. Dit is een groot probleem voor pensioenfondsen. Ze beleggen vanwege het risico en regelgeving, maar een deel van het geld dat ze beheren. Een ander deel wordt uitgeleend aan overheden of bedrijven. Daar wringt de schoen; de rente die ze voor deze leningen krijgen ligt historisch laag.

Door de lage rente komen de inkomsten van het uitlenen in het geding. Dit terwijl de kosten voor de pensioenen die ze in de toekomst moeten uitkeren wel stijgen. Uiteindelijk zal de rente op termijn weer stijgen. Daar heeft het pensioenfonds nu alleen weinig aan.

Vooruitzichten

Het is de verwachting dat aandelenbeurzen in de komende maanden onrustig blijven. Dit kan betekenen dat de opmars van de koersen een vervolg krijgt. Met een Amerikaanse beurs op het hoogste punt ooit, is echter niet iedere econoom even optimistisch. Ook de rente blijft een probleem. Al zou die stijgen, dan zal dat dermate traag zijn dat pensioenfondsen hun financiën niet direct weer op orde hebben. 

Pensioen

Als de inkomsten en (toekomstige) pensioenverplichtingen te veel uit de pas lopen, moet een pensioenfonds maatregelen nemen. Bijvoorbeeld bij het ABP en Zorg & Welzijn dreigt die situatie volgend jaar realiteit te worden. De meest rigoureuze maatregel is het verlagen van de maandelijkse pensioenuitkering van gepensioneerden.

Ben je nog bezig met de pensioenopbouw, dan wordt jouw inleg niet geïndexeerd. Met andere woorden, terwijl producten en diensten duurder kunnen worden stijgt de waarde van jouw inleg niet mee.

Lijdzaam toezien?

Als de branche waarin je werkt een collectief pensioenfonds heeft, heb je weinig keus. Dit wil niet zeggen dat je helemaal niets kunt doen. Maandelijks een bepaald bedrag opzij zetten is een optie. Zodat je later niet puur afhankelijk bent van de resultaten van het pensioenfonds. Om fiscale redenen kun je dat het beste doen met een speciaal pensioenproduct.

Kom je er zelf niet uit, informeer dan bij je adviseur naar de mogelijkheden van financiële planning. Hierbij wordt in kaart gebracht wat je financiële situatie nu is en hoe je ervoor kunt zorgen dat je in de toekomst niet voor nare financiële verrassingen als een pensioentekort komt te staan.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie