Nieuws

Na Rabobank ook ABN Amro klaar voor negatieve spaarrente

ABN Amro bereidt klanten voor op een spaarboete; betalen voor je geld. Extra hypotheek aflossen of pensioen opbouwen is een mogelijke oplossing.

vrijdag 5 augustus 2016
Na Rabobank ook ABN Amro klaar voor negatieve spaarrente

Je geld toevertrouwen aan een bank is geen stuiver meer waard. Sterker nog, sparen kan je zelfs geld gaan kosten. Zakelijke klanten van ABN Amro kregen vorige week een brief dat de voorwaarden van hun betaal- en spaarrekeningen worden gewijzigd. De reden: om negatieve rente mogelijk te maken. Rabobank ging ABN al voor.

Grote bedrijven betaalden al een kleine negatieve rente als ze zeer grote bedragen wilden onderbrengen bij de bank. De aanpassing van ABN geldt nu ook voor het kleinbedrijf. De bank vermeldt in de brief uitdrukkelijk dat de spaarrente nog niet onder de 0 procent gezakt is, maar sluit niet uit dat dit in de toekomst wel gaat gebeuren.

'Particuliere spaarder krijgt ook boete'

'Zakelijk', zul je zeggen, 'dan hoef je daar als particuliere spaarder niets van merken'. Helaas. ABN Amro-topman Gerrit Zalm zei in april tegen medebankiers dat hij zich zorgen maakt over negatieve spaarrente voor gewone klanten. Als spaarders een boete moeten betalen voor hun spaargeld, dan zullen sommigen hun vermogen in huis gaan bewaren. Met alle risico's van dien.

Rabobank in 2015: kans op negatieve rente 'verwaarloosbaar'

De Rabobank was begin 2015 al bezig met voorbereidingen om een negatieve spaarrente voor consumenten mogelijk te maken. De bank achtte de kans dat het ook werkelijk ging gebeuren toen 'verwaarloosbaar'. De spaarrente bij de bank bedroeg toen nog 0,9 procent. Nu, anderhalf jaar later, beloont de Rabobank je nog maar met 0,4 procent rente. We gaan steeds dichter naar de nul.

De directeur van De Nederlandsche Bank Klaas Knot is niet zo bang voor negatieve rentes. Althans, als ze behapbaar blijven. "Een kluis kost tenslotte ook geld", zei de bankdirecteur onlangs tegen RTL Nieuws.

Lid worden

Hypotheek extra aflossen met spaargeld

Waar kun je nog heen met je spaargeld? De rente is nog niet onder nul, maar het verschil tussen de marginale rente van nu en bijbetalen is maar klein. Heb je veel spaargeld? Dan kun je overwegen om je hypotheek versneld af te lossen. De hypotheekrente is immers hoger dan je spaarrente. Zie ook: Wanneer is extra aflossen op je hypotheek verstandig?

Voordelen van tussentijds extra hypotheek aflossen

  • Je maandlasten worden lager
  • Je kans op een restschuld bij verkoop wordt kleiner
  • Je bespaart op vermogensrendementsheffing
  • Je bank kan je een rentekorting geven

Nadelen van tussentijds extra hypotheek aflossen

  • Je stopt je geld in stenen. Je kunt het dus niet zomaar ergens anders aan uitgeven
  • Je kunt meestal maar een beperkt bedrag per jaar voor extra aflossing gebruiken. Doorgaans tussen de 10 en 20 procent van je totale hypotheeksom

Of extra aflossen met spaargeld verstandig is, hangt helemaal af van je persoonlijk situatie. Je kunt je spaargeld bijvoorbeeld ook inzetten om extra pensioen op te bouwen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie