Nieuws

Kijk uit voor onvoorziene kosten na hagelschade

Hagelschade aan het dak van je huis wordt vergoed door de opstalverzekering. Let er goed op dat het werk van het herstelbedrijf ook werkelijk onder de dekking valt.

maandag 8 augustus 2016
Kijk uit voor onvoorziene kosten na hagelschade

Een forse regenbui zorgt doorgaans niet direct voor schade aan het dak van je huis. Anders is dit bij hagel. Eerder deze zomer teisterden hagelkorrels ter grote van spruitjes de Nederlandse dakpannen. Gelukkig weet de dakdekker de opgelopen schade weer te herstellen. Soms zelfs iets te enthousiast, zo dat je niet alles op de verzekering kunt verhalen. Hoe zit dat precies?

Wanneer je verzekering hagelschade dekt, kun je voor de herstelkosten aankloppen bij jouw verzekeraar. Er geldt in dat geval alleen een vergoeding voor de schade die is ontstaan door neerslag, in dit geval hagel.

Is dat niet logisch?
Het lijkt panklaar dat voor schade die niets met de hagelbui te maken heeft geen vergoeding geldt. Toch dien je op te letten als het reparatiebedrijf de schade opneemt. Verzekeraar Nh1816 merkte op dat herstelbedrijven meer repareren dan noodzakelijk. Bijvoorbeeld de dakdekker die ook maar meteen de dakpannen met enkele haarscheurtjes vervangt.

Gebruikelijk onderhoud
Zaken als haarscheurtjes zijn niet altijd een direct gevolg van hagel. Ze kunnen ook in de loop van jaren ontstaan zijn door blootstelling aan regen en wind. De verzekeraar zal deze schade niet vergoeden omdat het om gebruikelijk onderhoud gaat. Bij te enthousiast werk van de dakdekker loop je dus het risico dat een deel van de factuur voor eigen rekening is.

Hoe voorkom je onvoorziene kosten?
Met regulier onderhoud aan het dak is op zich niets mis. Wel is het handig wanneer je er bewust voor kiest om dit uit te laten voeren samen met de reparatie van de hagelschade. Informeer dan ook goed naar de oorzaak van de schade en vraag het herstelbedrijf vooraf om een specificatie van het herstelwerk dat nodig is als direct gevolg van de hagel. Zo weet je vooraf precies welke kosten je zelf dient te betalen.

Verschil inboedel of opstalverzekering
Schade aan het dak valt onder de opstalverzekering. Loopt het water de woning binnen en is er sprake van beschadiging aan spullen, dan kan de inboedelverzekering worden aangesproken. Overigens is het voor een vergoeding van de schade wel belangrijk hoe het water binnen is gekomen.
Meer hierover je in het artikel: Huis met waterschade: inboedel- of opstalverzekering?

Het bovenstaande geldt niet alleen voor schade aan het dak van je huis. Ook bij hagelschade aan je auto zal de verzekeraar alleen over de brug komen wanneer de hagel de directe aanleiding voor de reparatie was. Daar betaal je immers ook de verzekeringspremie voor.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie