Nieuws

Een pakketverzekering sluiten: voordelig en makkelijk of sluwe truc?

Volgens de Volkskrant zijn pakketverzekeringen trucs van slimme verzekeraars. Kost gemak geld of kun je er ook mee verdienen?

donderdag 11 augustus 2016
Een pakketverzekering sluiten: voordelig en makkelijk of sluwe truc?

Wat is wijsheid? Sluit je al je verzekeringen bij dezelfde partij af, of stel je zelf een mooi boeketje samen? Voor beide manieren valt iets te zeggen. De Volkskrant besteedde aandacht aan het nut van het verzekeringspakket en concludeerde: pakketkorting is een vervelend trucje. Het is de vraag of dat waar is.

Verzekeraars geven je meestal korting als je meerdere verzekeringen bij hen afsluit. Neem Interpolis. Je pakketkorting kan oplopen tot 12 procent. Tel even mee: je sluit dan je autoverzekering, woonhuisverzekering(en), aansprakelijkheidsverzekering, reisverzekering en rechtsbijstandsverzekering allemaal bij dezelfde partij.

Pakket: gouden handboeien?

Autoverzekeringen worden de laatste tijd duurder. Vooral de all-risk varianten. Omdat de autoverzekering een groot deel uitmaakt van je totale verzekeringskosten, zul je die stijging voelen in je portemonnee. Als je echter je autoverzekering ergens anders goedkoper afsluit, verlies je je pakketkorting. Blijven is duur, maar weggaan ook.

"Er werken slimme mensen bij verzekeraars. Ze kennen uw zwakheden, soms beter dan uzelf", concludeert de Volkskrant. Bij die conclusie kun je ook je vraagtekens zetten. Een pakket heeft ontegenzeggelijk ook voordelen.

Gemak dient de mens

Eén verzekeraar betekent ook één aanspreekpunt. Dat scheelt je rompslomp bij schade. Stel dat je een lekkage hebt gehad in een slaapkamer, dan moeten je muren opnieuw geschilderd worden en het opgebolde laminaat kan de container in. De schade aan de muur wordt vergoed door de opstalverzekering. De kosten van nieuw laminaat komt voor rekening van je inboedelverzekering.

Met een samengesteld pakket doe je twee meldingen, vul je twee schadeformulieren in en krijg je twee offertes voor het herstel. Dubbel zoveel rompslomp dus. Met een pakket regel je alles in één keer.

Goede klant krijgt het voordeel van de twijfel

Voor verzekeringen geldt dat consumenten sterk gefixeerd zijn op prijs. Dat is begrijpelijk, de premieafschrijvingen zijn het meest zichtbare deel van je verzekering. Maar de afwikkeling van je claim bij schade is minstens zo belangrijk. Dat is waarom je de verzekering in de eerste plaats afsloot. En let op: dan gaat het echt niet alleen om de goed bereikbare telefonistes.

Hoewel polisvoorwaarden vaak kleine boekwerken zijn, kennen verzekeringen nog steeds veel moeilijk definieerbare onderdelen. Diefstal op reis bijvoorbeeld. Gestolen kostbaarheden worden alleen vergoed als je voorzichtig genoeg bent geweest. Soms is dat overduidelijk, soms is dat discutabel.

Een klant die al zijn verzekeringen bij dezelfde verzekeraar heeft lopen, krijgt in discutabele situaties sneller het voordeel van de twijfel. Zo werkt het nu eenmaal. Eén keer het voordeel van de twijfel krijgen, kan een jarenlang premieverschil in één keer teniet doen.

Wat wijsheid is? Dat moet je voor jezelf uitmaken. Uiteindelijk blijft het een rekensom. Wat kost een totaalpakket en wat kost het als ik zelf iets samenstel? Vergelijken is niet moeilijk. Via Wegwijs vergelijk je simpel de voordeligste verzekeringen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie