Nieuws

Wat heb ik eigenlijk aan de prijsindex bestaande koopwoningen?

Elke maand publiceert het Kadaster de prijsindex bestaande koopwoningen. Wat kun je ermee?

dinsdag 26 juli 2016
Wat heb ik eigenlijk aan de prijsindex bestaande koopwoningen?

De Prijsindex Bestaande Koopwoningen van het Kadaster / CBS is in één jaar tijd gestegen van 88,2 naar 92,3. Dat is een stijging van bijna 4%. “Wat kan ik met deze abstracte getallen? Is mijn huis nou ook echt meer waard geworden?”, zul je wellicht denken. We leggen uit hoe die prijsindex precies werkt en wat jij eraan hebt.

De prijsindex is een gemiddelde. Het Kadaster heeft het, naast de prijsindex, ook over de gemiddelde koopsom. Deze koopsom geeft echter een vertekend beeld. Worden er in een bepaalde periode in verhouding veel startershuizen verkocht, dan lijkt het of de gemiddelde koopsom daalt. De prijsindex bestaande koopwoningen, geeft een beter beeld van de prijsstijging.

Gemiddelde koopsom of prijsindex?

Kocht je in juni 2013 een huis, dan betaalde je daar gemiddeld € 206.000 voor. In juni 2016 werd een huis voor gemiddeld € 242.000 verkocht. Een prijsstijging van 17% in drie jaar, zo lijkt het. Echter, de prijsindex is in dezelfde periode slechts 10% gestegen. Dat kan twee dingen betekenen: in juni 2016 zijn er in verhouding vrij veel dure woningen verkocht of in juni 2013 was er in verhouding juist veel vraag naar goedkope appartementen.

Hoeveel is jouw huis in waarde veranderd?

Welk percentage moet je nou aanhouden als je wilt berekenen met welk percentage jouw huis in waarde is gestegen? In principe met de prijsindex. Maar die index geeft je slechts een gemiddelde. Aan de hand van de plek waar je woont, de provincie of gemeente, en het type woning dat je hebt, bijvoorbeeld een appartement of hoekwoning, krijg je een nauwkeuriger beeld.

Bekijk wat jouw huis nu waard is via de gratis tool van Wegwijs

Waarom heb je dit indexcijfer eigenlijk nodig?

Eigenlijk is het eenvoudig. Jij hebt jouw huis op een bepaald moment gekocht, zeg oktober 2009. Het is dan prettig om enig inzicht te houden in de waardeontwikkeling. Staat je huis onder water, en is dus je hypotheek hoger dan de waarde van je huis, dan wordt verhuizen lastig. Tenzij je uiteraard bereid bent een flinke som spaargeld in te leggen. De prijsindex bestaande koopwoningen toont je die waardeontwikkeling.

Rekenvoorbeeld: je kocht jouw huis voor € 200.000 in oktober 2008. Die maand stond de prijsindex bij het Kadaster op 100,8. In juni 2016 staat deze index op 92.3. Een ‘gemiddeld huis’ is in deze periode dus in waarde gedaald (92,3 / 100,8) en nog maar 91,5% waard van de oorspronkelijke prijs. Is jouw huis inderdaad ‘gemiddeld’ dan is dit huis nu € 200.000 * 91,5% = € 183.000 waard.

Uiteraard is jouw huis niet gemiddeld. De prijsindex bestaande koopwoningen geeft je echter een indicatie van de waarde van jouw woonhuis. Met dit inzicht kun je jouw financiële beslissingen verantwoord nemen. En het vormt ook een anker bij bijvoorbeeld een prijsonderhandeling.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie