Nieuws

'Kwart van de werkenden gaat pensioen tekortkomen'

Het uitgavenpatroon van ouderen loopt na het pensioen minder hard terug dan gedacht. Mensen met een huurhuis, aflossingsvrije of niet-afgeloste hypotheek lopen risico op een tekort.

maandag 18 juli 2016
'Kwart van de werkenden gaat pensioen tekortkomen'

Als je met pensioen bent, geef je niet ineens veel minder geld uit. Gemiddeld lopen de uitgaven wel terug, maar niet zo hard als vaak wordt gedacht. Dat blijkt uit een onderzoek van accountantskantoor PwC en het Nibud. De budgetvoorlichter maakt zich daarom zorgen over toekomstige generaties die met pensioen gaan.

Gepensioneerden betalen in Nederland een lager belastingtarief. Het koophuis is vaak al vrij van hypotheek en de AOW wordt maandelijks op de rekening bijgeschreven. Over het algemeen maken werkende 60'ers zich daarom weinig zorgen over hun financiën, als ze het werk hebben neergelegd. Ten onrechte, vindt het Nibud.

Meer geld naar vrije tijd en zorg

Het uitgavenpatroon van mensen blijkt maar licht terug te lopen na het pensioen. Tegenover de meevallers, staan ook hogere kostenposten. Zeker in de eerste jaren na het pensioen wordt - niet verwonderlijk - veel meer uitgegeven aan vrijetijdsbesteding. Daarbij lopen ook de medische kosten voor ouderen op vanaf hun 65e.

Altijd gehuurd? Zorg voor een goede planning!

Een substantieel deel van de uitgaven van een werkende, gaat naar woonlasten. Geen hypotheek meer hebben, betekent dus een forse lastenverlichting. Wie zijn leven lang huurde, of met een niet-afgeloste of aflossingsvrije hypotheek zit, heeft dat voordeel niet. Dat vergt een goede financiële planning.

Pensioeninkomen daalt wel als voorspeld

De uitgaven dalen dus minder hard dan voorspeld. De waarschijnlijke daling van de inkomsten is beter voorspelbaar. Het Nibud verwacht dat een kwart van de toekomstig gepensioneerden te weinig pensioeninkomen heeft. Daar heeft de budgetvoorlichter verschillende redenen voor.

Gescheiden, zzp'er of flexwerker: hoog risico op te laag pensioen

Het toegenomen aantal scheidingen in de afgelopen decennia zorgt ervoor dat mensen zelf over minder pensioen kunnen beschikken. Het aantal zzp'ers is zeker de laatste jaren fors gegroeid. Zeker in de eerste zelfstandige jaren bouwen zij vaak nog geen pensioen op. Daarmee veroorzaken zij al snel een pensioengat.

Net als zzp'ers is het flexibele dienstverband de laatste jaren populair geworden onder werkgevers. Hier geldt hetzelfde: vaak wisselen van contract en werkgever vergroot het risico op een te laag pensioen. Tot slot het mantra waarmee het Nibud haar bestaansrecht rechtvaardigt: 'te weinig Nederlanders doen aan financiële langetermijnplanning.'

Wanneer heb je voor het laatst aan je pensioen gedacht? Lang geleden? Vraag dan eens of een pensioenadviseur je financiële situatie voor je in kaart wil brengen. Zoals zo vaak geldt: hoe eerder je erbij bent, hoe gemakkelijker het is om de juiste maatregelen te treffen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie