Nieuws

Wordt het tijd om over te stappen van autoverzekering?

De tijd van de spotgoedkope autoverzekering lijkt voorbij. Maar wie zich goed laat informeren, weet altijd een goede deal te vinden.

maandag 6 juni 2016
Wordt het tijd om over te stappen van autoverzekering?

De concurrentie onder autoverzekeraars is moordend. De prijs van een WA-verzekering is al enkele jaren niet meer kostendekkend. Aan de prijzenslag lijkt nu verandering te komen. Een WA-verzekering is nu gemiddeld 20 procent duurder dan in december. Allrisk-dekkingen stegen 9 procent. De stijging neemt overigens niet weg dat er nog steeds aanbieders met een scherp tarief overblijven.

De premiestijging is berekend door Independer en valt volgens de vergelijkingswebsite te verklaren door de toegenomen schadelast. Hoewel er minder ongelukken zijn, is de schade per ongeval wel groter. Bijvoorbeeld het herstellen van een boordcomputer is duurder dan het uitdeuken van een wielkast. Een andere kostenpost die tegenwoordig zwaarder weegt dan enkele jaren geleden, is letselschade. Daar wordt elk jaar meer voor uitbetaald.

Voor jongeren is de premiestijging het grootst. Een WA-verzekering voor bestuurders tussen de 18 en 24 jaar werd 23 procent duurder in een half jaar tijd.

Drie auto's uit 2013 opnieuw vergeleken

Afgelopen januari publiceerden wij een vergelijking van allrisk autoverzekeringen. We bekeken de allrisk-premie van een Peugeot 107, een Ford Focus en een Volvo V60, alle drie uit 2013. Opvallend genoeg is de premie van deze drie auto's zonder uitzondering licht gedaald.

Peugeot 107 (€ 7.250) bestuurder 28 jaar, 5 schadevrije jaren

 

premie

januari 2016

€ 36,10 (Allsecur)

juni 2016

€ 34,04 (Ditzo)

 
Ford Focus  (€ 14.000) bestuurder 38 jaar, 10 schadevrije jaren

 

premie

januari 2016

€ 35,68 (Allsecur)

juni 2016

€ 27,90 (Generali)


Volvo V60 (€ 26.000) bestuurder 48 jaar, 15 schadevrije jaren

 

premie

januari 2016

€ 44,05 (Zelf.nl)

juni 2016

€ 43,39 (Zelf.nl)

 

Het gaat te ver om te zeggen dat de conclusies van Independer niet kloppen, op basis van een vergelijking van slechts drie verschillende auto's. Wat het wel aantoont, is dat vergelijkingen maken blijft lonen. Er is altijd wel ergens een goede deal te vinden.

Een tip: niet alle autoverzekeringen laten zich vergelijken bij een vergelijkingssite. Sommige verzekeringen kun je alleen rechtstreeks bij de verzekeringsmaatschappij afsluiten of zijn alleen verkrijgbaar via een adviseur. Kijk dan ook zeker verder dan een vergelijkingssite.

Zelf een autoverzekering vergelijken? Blijven opletten!

Alleen de premie van een autoverzekering is niet zaligmakend. Zeker voor een allrisk-verzekering zijn er grote verschillen in dekking. De nieuwwaarderegeling bijvoorbeeld. Onlangs lieten we zien dat een verkeerde keuze je duizenden euro's kan kosten bij schade. Maar ook de glasdekking, het eigen risico en bijvoorbeeld het recht om zelf een garage uit te zoeken, kan je geld schelen of kosten.

Ben je het overzicht kwijt? Of ben je niet zeker of je de juiste keuze maakt? Schroom niet om je verzekeringsadviseur om raad te vragen. Dan weet je zeker dat je geen kat in de zak koopt.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie