Nieuws

Vrijheid zzp'ers ebt weg rond pensioenleeftijd

Zelfstandigen zijn meer tevreden over hun werk dan werknemers, maar verliezen hun keuzevrijheid zodra ze de pensioenleeftijd naderen.

woensdag 15 juni 2016
Vrijheid zzp'ers ebt weg rond pensioenleeftijd

Ondernemers en zzp'ers hebben minder moeite om langer door te werken dan werknemers. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat zelfstandigen gemiddeld tot hun 67e willen werken. Dat is vier jaar langer dan de gewenste pensioenleeftijd van een werknemer. In loondienst is het dus verstandig om zelf een pensioenpot aan te leggen. Zzp'ers moeten waken voor hun keuzevrijheid.

Zelfstandigen werken vaker in hun eigen vakgebied dan mensen in loondienst. Bovendien ervaren zzp'ers minder werkdruk; ze geven minder vaak aan tot over hun oren in het werk te zitten of zich gedwongen te voelen extra snel en hard te werken. Allemaal factoren die volgens het CBS maken dat zzp'ers meer tevreden zijn met hun werk.

Het CBS vroeg werknemers ook over hun balans tussen werk en privé. Opvallend zijn de antwoorden over het missen van familiegelegenheden en het missen van werkzaamheden. Zzp'ers missen gemiddeld vaker een gezinsactiviteit vanwege hun werk. Dat is opvallend, omdat je zou denken dat juist zzp'ers meer tijd vrij kunnen maken voor hun privéleven.

Anderzijds stelde het CBS ook de vraag hoe vaak ze werkzaamheden missen vanwege familiezaken. Opnieuw antwoordden zzp'ers vaker dat zij werk gemist hebben om privéredenen. De flexibiliteit van zelfstandigen en ondernemers werkt dus twee kanten op. Soms ten gunste van het gezin, soms ten gunste van het werk.

Houd ook de keuzevrijheid over je pensioen

Hoewel zelfstandigen rekening moeten houden met onzekerheid, maakt de vrijheid ook veel goed. Naarmate zzp'ers echter dichter bij hun pensioen komen, komt die keuzevrijheid in gevaar. Zeker jongere zelfstandigen lopen dat risico, omdat ze massaal het regelen van hun pensioen voor zich uitschuiven.

Voor hen is het straks niet meer de vraag wanneer ze met pensioen willen, maar wanneer ze met pensioen kúnnen. Hoe clichématig het inmiddels ook klinkt, het blijft nog altijd waar: hoe vroeger je met je pensioen begint, hoe minder het je kost. Ben je een gelukkige zzp'er? Investeer dan ook in je toekomstige vrijheid.

Pensioen: eigen initiatief voor werknemers belangrijk

Voor werknemers kun je uit het CBS-onderzoek afleiden dat eigen initiatief rond het pensioen steeds belangrijker wordt. Hoewel de werkzame levensfase verder opgerekt wordt, passen mensen in loondienst hun verwachtingen daar nog steeds onvoldoende op aan.

Je kunt er niet vanuit gaan dat je zonder plan op je 63e kunt stoppen met werken. Daar is meer voor nodig. Slim pensioen opbouwen om eerder met pensioen te gaan is een vereiste. Daar zijn allerlei mogelijkheden toe, maar de effectiviteit verschilt per persoon. Een financieel adviseur kan de mogelijkheden en kansen voor je in kaart brengen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie