Nieuws

Moet je een caravan verplicht verzekeren?

Je hebt op de camping schade veroorzaakt met je caravan. Wie betaalt dat eigenlijk?

woensdag 22 juni 2016
Moet je een caravan verplicht verzekeren?

Op vakantie gaan met de caravan achter je auto is heerlijk. Maar heb je ook verplicht een caravanverzekering nodig? Wat als je met je caravan schade veroorzaakt bij een ander, wie betaalt daar dan voor? Hieronder vind je een aantal zaken om rekening mee te houden bij het verzekeren van jouw caravan.

Wat als je schade bij een ander veroorzaakt?

Een auto moet je verplicht verzekeren, maar bij caravans is dat niet nodig. Een caravanverzekering heeft nooit een aansprakelijkheidsdekking. Schades die je veroorzaakt met je caravan worden altijd vergoed door andere verzekeringen. Afhankelijk van wat er gebeurd is, betaalt je aansprakelijkheidsverzekering of je autoverzekering voor de schade.

Wanneer betaalt je autoverzekering (WA) de schade?

Als je de caravan achter de auto hebt gekoppeld en je veroorzaakt schade bij een ander, bijvoorbeeld bij het parkeren, dan wordt de schade vergoed door de WA-verzekering van je auto. Dat geldt niet alleen voor caravans, maar voor alle aanhangers die je aan de trekhaak koppelt. Het kan dus gebeuren dat je meer premie voor je autoverzekering gaat betalen vanwege een vakantie-ongelukje met je caravan.

Wanneer betaalt je aansprakelijkheidsverzekering (AVP) de schade?

Als de caravan is losgekoppeld van je auto en je veroorzaakt schade bij een ander, dan blijft de autoverzekering buiten beeld. Bijvoorbeeld als je de caravan op de camping verplaatst met een mover. De schade wordt dan betaald door je gewone aansprakelijkheidsverzekering.

Er is echter een uitzondering. Als je de caravan net hebt losgemaakt op de camping of voor de deur, dan is deze nog niet 'veilig in het verkeer tot stilstand gekomen'. Pas als de caravan op z'n beoogde plek staat na een autorit, maakt hij geen deel meer uit van het verkeer. Een schade die je veroorzaakt vlak na het afkoppelen zal daarom alsnog voor rekening van de autoverzekering komen.

Schade aan je caravan

Als je caravan zelf veel waard is, dan is het verstandig om de caravan te verzekeren tegen diefstal, aanrijdingen of weerschade. Denk er wel goed over na wat je wilt verzekeren. Door kritisch te kijken wat je nodig hebt, kun je flink besparen op je caravanverzekering.

Hagelschade en inventaris, wel of niet meeverzekeren?

Heeft je caravan een hagelbestendig dak? Dan kun je overwegen om de dekking voor hagelschades achterwege te laten. Dat scheelt flink in de premie. Zomerse hagelbuien zijn nog altijd een kostbare aangelegenheid voor caravanverzekeraars. Alle putjes in het dak moeten stuk voor stuk uitgedeukt worden. Een tijdrovende en dure klus.

Een andere vraag is of je de inventaris wilt meeverzekeren. De inventaris van je caravan is alles dat bij de caravan hoort, maar geen bagage is. Denk bijvoorbeeld aan de gordijntjes en het linnengoed. Wat je van huis meeneemt om op vakantie te gebruiken is gewone bagage en wordt gedekt door de gewone reisverzekering. Voor je laptop of camera hoef je het dus niet te doen.

Ben je op zoek naar een voordelige verzekering voor je caravan? Caravanverzekeringen zijn niet allemaal online te vergelijken. Neem voor een volledig overzicht ook contact op met je financieel adviseur. Die helpt je goed verzekerd op vakantie!

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie