Nieuws

Kabinet laat huis en hypotheek in 2017 ongemoeid

De eerste kabinetsplannen 2017 zijn bekend. Huis, hypotheek, pensioen en zorgverzekering worden niet genoemd. De reden? Verkiezingen in 2017.

maandag 20 juni 2016
Kabinet laat huis en hypotheek in 2017 ongemoeid

De eerste kabinetsplannen 2017 zijn bekend. Een opvallend lijstje plannen, met name door de onderwerpen die ontbreken. Over het eigen huis, de hypotheek, pensioen of zorgverzekering wordt niet gesproken. Wat ook opvalt: grootgewichten Klaas Knot (DNB) en Minister Dijsselbloem van Financiën spraken zich onlangs positief uit over maximaal 90% hypotheek. Maar minister Blok van Wonen zegt nu precies het tegenovergestelde. Het lijkt met name één ding te betekenen: de verkiezingsstrijd 2017 is begonnen.

Op de derde dinsdag in september is het Prinsjesdag. Het kabinet presenteert dan de begroting en de plannen voor 2017. Echter, in juni zijn de plannen vaak al bekend. Vervolgens kan er drie maanden lang, al dan niet gepland, informatie uit die begroting lekken naar de pers.

2017: meer zorg, onderwijs en defensie

Van lekken is nu geen sprake. Wél heeft het kabinet al een paar dingen genoemd over de begrotingen van komend jaar. Met name positieve dingen. 400 miljoen op bezuinigingen in de langdurige zorg wordt teruggedraaid, asielkinderen en kinderen met een achterstand ontvangen voor 200 miljoen aan onderwijs, Defensie krijgt er 300 miljoen bij. Dat geldt ook voor politie en justitie. En een korting op de huurtoeslag gaat niet door.

Huis en hypotheek niet genoemd

Over maatregelen over de eigen portemonnee wordt bijna niet gesproken. Juist die maatregelen worden door de Nederlander op een weegschaal gelegd. Belastingen, hypotheek, een eigen huis, pensioen, zorgverzekeringen en bovenal het meest heilige huisje: de hypotheekrenteaftrek, worden nu nog niet benoemd.

En dat is zoals gezegd opvallend. De paar maatregelen die al bekend zijn gemaakt lijken vooral een politieke bedoeling te hebben. De PvdA zet in op thema’s zorg, onderwijs en hulp voor mensen met een achterstand. VVD zet nu vooral in op veiligheid.

Met name positieve maatregelen

Op de maatregelen die bekend zijn gemaakt zullen weinig mensen negatief reageren. Bijna iedereen wil veiligheid, goede zorg en toegankelijk onderwijs. Met het bekendmaken hiervan lijkt het kabinet de Nederlander positief de zomer in te willen sturen. 

Maatregelen die veel discussie oproepen, zijn nu bewust nog niet gepresenteerd. En ook in september zal dat type maatregelen uitblijven. De discussie moet namelijk gevoerd worden kort vóór de verkiezingen: in januari tot en met maart. Dan komen ‘zware’ onderwerpen aan bod: pensioen,hypotheek, zorg. En uiteraard ook niet-financiële onderwerpen zoals immigratie.

Voor huizenkopers en -bezitters is deze ontwikkeling op korte termijn overigens prettig. Geen grote ontwikkelingen rondom eigen huis en hypotheek betekent stabiliteit op de woningmarkt. En die stabiliteit is een goede voorwaarde voor een verdere positieve ontwikkeling op de huizenmarkt.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie