Nieuws

Een hypotheek bij twee verschillende banken. Kan dat?

Met een hypotheek bij twee banken profiteer je elk moment van de laagste hypotheekrente. Dat klinkt aantrekkelijk.

dinsdag 28 juni 2016
Een hypotheek bij twee verschillende banken. Kan dat?

Je gaat verhuizen. Je hypotheek wil je meeverhuizen om zo te blijven profiteren van de mooie lage hypotheekrente. Meeverhuizen mag conform de voorwaarden van je huidige hypotheek. Maar je hebt méér geld nodig om je nieuwe huis te kunnen betalen. Je wilt daarom een extra hypotheek nemen bij de bank die op dat moment de laagste rente biedt. En dat is niet persé je huidige bank. Hoe gaat dat in z’n werk?

Je hypotheek meeverhuizen is geen standaard voorwaarde die geldt bij alle hypotheken. Het is iets extra’s. Hypotheken met een hele lage rente willen deze voorwaarden nog wel eens schrappen. Zo kunnen ze een zogeheten budgethypotheek bieden. Een goedkope hypotheek met uitgeklede voorwaarden.

Hypotheek meeverhuizen: alleen bij lage rente

Is je hypotheekrente op dit moment hoog, dan wil je jouw hypotheek vermoedelijk niet meeverhuizen. Een verhuizing biedt dan juist kans om van de hoge hypotheekrente af te komen. Verhuizen is een geldig argument om je oude hypotheek te beëindigen.

Let op de rentevaste termijn

Je hypotheek meeverhuizen is natuurlijk alleen interessant als dat voordelen biedt. Bijvoorbeeld als je hypotheekrente nog lang vaststaat. Een hypotheekadviseur kan snel voor je doorrekenen of je hypotheek meenemen inderdaad zinvol is.

Tweede hypotheek

In de meeste gevallen is jouw nieuwe hypotheek hoger dan je oude. Je hebt dan, bovenop de reeds lopende hypotheek, extra financiering nodig. Er zijn dan twee keuzes:

  • Een hogere hypotheek bij je huidige bank
  • Een nieuwe hypotheek bij een andere bank


Hogere hypotheek bij huidige bank

Als je bij je huidige bank aanklopt voor een hogere hypotheek, zal je bank dat min of meer zien als een nieuwe hypotheekaanvraag. Die hypotheek moet bij de waarde van je nieuwe woning passen. Ook je inkomensgegevens moeten op orde zijn. De term ‘hogere’ hypotheek klopt dus eigenlijk niet echt. De bank ziet het hogere gedeelte namelijk als een compleet nieuwe hypotheek, met een nieuwe looptijd, nieuwe rente en eventuele ook andere of nieuwe voorwaarden.

Lid worden

Nieuwe hypotheek bij een andere bank

In die praktische zin wijkt een nieuwe hypotheek bij een andere bank weinig af van een hogere hypotheek bij je huidige bank. Beide worden gezien als een extra leensom.

Je kiest waarschijnlijk voor een hypotheek bij een andere of nieuwe bank door de aantrekkelijke voorwaarden of lage rente van die bank. Bij dat laatste onderdeel, de lage rente, is het echter opletten geblazen. Een andere bank is doorgaans niet enthousiast om een tweede hypotheek te verstrekken.

Potentiële problemen voor hypotheekverstrekker

Stel, op een bepaald moment kun jij je hypotheeklasten niet meer betalen. Uiteindelijk moet jouw huis zelfs gedwongen worden verkocht. Natuurlijk is er slechts een kleine kans dat dit écht gebeurt, maar een bank houdt hier toch rekening mee.

Met de opbrengst bij de gedwongen verkoop worden jouw twee hypotheken afgelost in de volgorde waarin ze zijn afgesloten: eerst de oude, dan de nieuwe. Een gedwongen verkoop levert meestal niet genoeg op om de volledige hypotheekschuld af te kunnen lossen. Jouw nieuwe hypotheekverstrekker blijft dan met een schuld zitten. Vervelend voor jou, maar ook voor de bank.

Hogere rente bij tweede hypotheek

Als een nieuwe bank jou de mogelijkheid biedt om een tweede hypotheek te sluiten, zul je daarvoor daarom meestal een hogere hypotheekrente betalen. Zo compenseert de bank het extra risico. Het voordeel van ‘die aantrekkelijke lage rente’ vervalt daardoor. Zo kan het uiteindelijk beter of aantrekkelijker zijn om toch te kiezen voor je huidige bank of hypotheekverstrekker. Of om je oude hypotheek niet mee te nemen, en elders een nieuwe hypotheek voor de volledige leensom te sluiten.

Ben je toe aan een nieuw huis en wil je meer weten over jouw hypotheekmogelijkheden na verkoop? Laat je reactie achter via het onderstaande formulier voor meer informatie.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie