Nieuws

Autoverzekering: ANWB beloont en bestraft klanten voor hun rijgedrag

Drie keer per maand commentaar op je rijgedrag. Vind je dat prima? Dan kun je bij ANWB 30 procent korting krijgen op je autoverzekering.

maandag 13 juni 2016
Autoverzekering: ANWB beloont en bestraft klanten voor hun rijgedrag

Als je de autoverzekeraar met je mee laat rijden, dan kun je korting krijgen op je premie. Tot nu toe was dat voorbehouden aan een paar kleine verzekeringspioniers, maar nu stapt ook de ANWB bij je in. Is je rijgedrag goed bevonden door de pechhulporganisatie, dan krijg je tot 30 procent van de premie voor je autoverzekering terug.

De ANWB zit natuurlijk niet echt bij je in de auto. Een USB-stick in de auto registreert je snelheid, je remgedrag, hoe hard je optrekt en hoe je de bochten neemt. Doe je het goed, dan krijg je tot 30 procent extra korting bovenop de gewone no-claim- en ledenkorting.

Elke drie maanden stort de ANWB de korting terug die je verdient hebt met je rijgedrag. Standaard krijg je al 10 procent korting, omdat de verzekeraar er al vanuit gaat dat je voorzichtig rijdt. Blijkt dat niet zo te zijn, dan moet je die 10 procent korting na drie maanden terugbetalen.

Wat voor commentaar kun je verwachten van de ANWB?

Hoe weet je nu of jouw rijgedrag het waard is om beloond te worden? Dat laat de ANWB je regelmatig weten. Elke tien dagen krijg je op je telefoon een bericht waarin staat hoe je je rijgedrag kunt verbeteren.

Op alle gemeten onderdelen krijg je commentaar. Dat is onderverdeeld in zes categorieën, van goed tot zeer gevaarlijk. 'U bent zich goed bewust van uw omgeving. U remt rustig', is een bevestiging dat je het goed doet. 'Soms trekt u te snel op. Probeer zo rustig mogelijk weg te rijden', luidt de kritiek om het rustiger aan te doen.

Hardrijders en fraudeurs gelijkgetrokken

Blijft de ANWB altijd op de achtergrond? Nee, niet als zij vinden dat je het verprutst hebt. Scoor je één keer 'zeer gevaarlijk' op een onderdeel, dan belt de ANWB op om verhaal te halen. Na die verbale vermaning krijg je 30 dagen de tijd om je rijstijl aantoonbaar te verbeteren. Zien ze geen verbetering, dan zeggen ze de verzekering op. Vanaf 50 kilometer te hard, wordt het contract altijd opgezegd.

Het tussentijds beëindigen van je verzekering is een zware sanctie. Als je verzekeraar het contract opzegt, dan zal het een aantal jaren zeer moeilijk zijn om je auto ergens anders te verzekeren. Dat hebben verzekeraars onderling afgesproken.

Directe beëindiging van de verzekering is een maatregel die normaal alleen wordt opgelegd aan mensen die bewust frauderen met hun polis. Hoewel te hard rijden natuurlijk niet goed te praten valt, zit er wel een groot verschil tussen iemand die een enkele keer het gaspedaal te hard heeft ingetrapt en een oplichter.

ANWB niet de eerste

Hoewel de ANWB claimt een unieke verzekering aan te bieden, zijn ze zeker niet de eerste in Nederland. Fairzekering en VKG introduceerden al eerder een polis die je rijgedrag beloont of bestraft. Jongeren die net hun rijbewijs hebben gehaald, kunnen bij VKG toch een lage premie krijgen als ze met een kastje hun rijgedrag laten checken.

Tot 30% korting op je autoverzekering, dat wil iedereen wel. Overweeg je de nieuwe ANWB Autoverzekering enkel voor de korting? Vergeet dan niet om de premie (met én zonder korting) ook eens met andere verzekeraars te vergelijken. Want ANWB is doorgaans niet de goedkoopste.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie