Nieuws

Zijn je spullen verzekerd tijdens het verhuizen?

Tijdens verhuizingen gaat nogal eens wat kapot. Dekt je inboedelverzekering schade ontstaan door het verhuizen of laat je het voor de zekerheid aan een verhuisbedrijf over?

dinsdag 17 mei 2016
Zijn je spullen verzekerd tijdens het verhuizen?

Deze maanden worden ontzettend veel huizen verkocht. Na enkele magere jaren draaien de verhuisbedrijven inmiddels overuren. Sommige mensen kiezen ervoor om zelf de inboedel over te brengen naar hun nieuwe huis. Dat brengt ook risico's met zich mee. Schade aan je inboedel tijdens de verhuizing, is dat verzekerd?

Het bankstel zit muurvast in het trapgat. Je hebt geen centimeter speling en je vraagt je af hoe het meubel ooit boven kwam. Als de bank na lang wrikken toch beneden staat, merk je dat het leer beschadigd is aan het granol van de muur. Is dat verzekerd? Nee, helaas. Tijdens verhuizingen is de dekking van je spullen beperkt vanwege het hoge risico op schade.

Hiervoor geldt een vergoeding

Is er dan niets verzekerd? Jawel, er zijn uitzonderingen. Hier komen ze:

Aanrijding met je verhuisbus
Als de spullen achterin je verhuisbus beschadigd raken omdat je een aanrijding had, dan wordt de schade aan je inboedel vergoed. Het maakt dan niet uit wie er schuldig was aan de aanrijding. Je zult wel aan moeten tonen dat je een aanrijding had en dat je daadwerkelijk bezig was met een verhuizing.

Losraken van inboedel tijdens het hijsen
Als je het bankstel niet via het trappenhuis omhoog brengt, maar met een katrol omhoog hijst, dan is het risico op ongelukken wél verzekerd. Schiet de bank los tijdens het hijsen, dan vergoedt je inboedelverzekering de schade. Beter hijsen dan tillen dus.

Verhuismateriaal gaat kapot
Er kan meer misgaan tijdens het verhuizen. Gaat je hulpmateriaal kapot? Dan is dat, in tegenstelling tot schade veroorzaakt door eigen klunzigheid, wel verzekerd. Bijvoorbeeld als er een wiel afbreekt van je traploper en je wasmachine ligt onverhoopt een verdieping lager. Schade door een kapotte laadklep is ook een gedekte oorzaak.

Diefstal van dozen tijdens het overbrengen
Wordt er een doos gestolen tijdens de verhuizing, dan kun je die schade melden bij je inboedelverzekering. Je moet wel aangifte doen bij de politie. Is de inhoud van de doos diefstalgevoelig, dan wordt de schade niet vergoed. Voorbeelden zijn elektronica, kunst of muziekinstrumenten. Let op wat je als eerste binnen zet dus!

Lid worden

Inboedel verzekerd via het verhuisbedrijf?

Schakel je een erkend verhuisbedrijf in om je inboedel over te brengen? Dan is de verhuizer aansprakelijk voor de schade aan de inboedel tijdens het verhuizen. De aansprakelijkheidsverzekering van het verhuisbedrijf vergoedt overigens alleen de dagwaarde. Dus er wordt meteen afgeschreven op je spullen.

Valt schade zowel onder de vergoeding van je inboedelverzekering als het verhuisbedrijf? Dan kun je de schade beter door je eigen verzekering laten vergoeden. Inboedelverzekeraars betalen namelijk langer de nieuwwaarde van je beschadigde spullen.

Ook erkende verhuizers maken wel eens brokken:

Wanneer is je verhuisbedrijf niet aansprakelijk?

Als je zelf meehelpt met het verhuizen en de doos valt uit jouw handen, dan is de verhuizer uiteraard niet aansprakelijk voor de eventuele schade. Ook het niet meer functioneren van elektronica of het afsterven van planten is uitgesloten. Bovendien is er een maximale vergoeding voor de gehele inboedel van ongeveer 45.000 euro.

Doorgaans is de maximale dekking afdoende. Wil je toch meer vergoed krijgen? Verhuisbedrijven bieden vaak ook een aanvullende verzekering aan die ook de schade vergoed waarvoor het verhuisbedrijf niet aansprakelijk is.

Het kan zijn dat je eerder je oude huis uit moet, dan je het nieuwe onderkomen in kan. Je kunt je spullen dan laten opslaan. Als er juist overlap is, dan zijn er twee adressen waar je inboedel verzekerd moet zijn. De voorwaarden omtrent beide situaties verschillen per inboedelverzekering. Laat je in goed informeren en voorkom dat het verhuizen met een tegenvaller begint.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie