Nieuws

Hulp in het buitenland: krijg je alles vergoed op je reisverzekering?

Als je tijdens je vakantie in het ziekenhuis belandt, maak je meer kosten dan alleen de ziekenhuisrekening. Welke kosten mag je dan declareren bij je reisverzekering?

zondag 1 mei 2016
Hulp in het buitenland: krijg je alles vergoed op je reisverzekering?

Een reisverzekering is er voor zonnebrillen en camera´s, maar bewijst vooral z´n waarde als het écht misgaat. Wanneer je opgenomen wordt in het ziekenhuis, of als je tijdens je vakantie onverwacht terug naar huis moet. Bij al dit soort gebeurtenissen maak je ´buitengewone kosten´. Je krijgt ze vergoed, maar welke posten mag je daar onder rekenen?

Als je naar het ziekenhuis moet op vakantie, dan worden de kosten voor de behandeling en het ziekenhuis betaald door je zorg- of reisverzekering. Maar daarmee ben je er nog niet. Je bent veel meer geld kwijt aan zaken die je niet zou betalen als je gewoon een dag aan het strand gelegen had. Alle directe kosten die jij en je reisgenoten niet hadden gemaakt als er niets gebeurd was zijn buitengewone kosten.

Welke buitengewone kosten mag je indienen bij je reisverzekering?

Er is geen complete lijst te maken met posten, omdat die voor elk voorval verschillend zijn. Hieronder een aantal veel voorkomende zaken die je kunt claimen als buitengewone kosten.

  • Je partner heeft je opgezocht toen je in het ziekenhuis lag. De kosten voor het vervoer en het parkeerkaartje van het ziekenhuis kun je opgeven.

  • Je hebt met je mobiele telefoon het thuisfront op de hoogte gehouden. Deze kosten krijg je tot een maximumbedrag vergoed. Zijn de belkosten gemaakt om in contact te blijven met de alarmcentrale? Dan is daar geen maximum aan verbonden.

  • Door je ziekenhuisopname moet je een paar dagen langer in het buitenland blijven dan gepland. De extra verblijfskosten komen in aanmerking voor vergoeding.

Welke kosten vallen niet onder de buitengewone kosten?

Zoals de naam al zegt, zijn buitengewone kosten alleen de kosten die je anders niet gemaakt had. Drie dagen huur van de auto die je toch al voor de hele vakantie geboekt had, vallen er dus niet onder. Indirecte kosten zijn ook niet meeverzekerd. Inkomstenverlies omdat je niet hebt kunnen werken terwijl je langer in het buitenland verbleef, zijn indirect en dus niet gedekt.

Houd er ook rekening mee dat verzekeraars een maximumbedrag aan buitengewone kosten per persoon, per dag hanteren. Dit bedrag staat vermeld in je polisvoorwaarden.

Lid worden

Niet genoten vakantiedagen wel vergoed, maar geen buitengewone kosten

Niet genoten vakantiedagen - financiële compensatie voor de dagen dat je opgenomen was – krijg je wel vergoed, maar via je annuleringsverzekering. De vergoeding wordt berekend door de totale reissom te delen door het totaal aantal vakantiedagen en dat bedrag te vermenigvuldigen met het aantal dagen dat je in het ziekenhuis lag.

Neem altijd contact op met de alarmcentrale!

Gebeuren er onverwachte zaken op vakantie waar je kosten voor moet maken? Bel dan altijd zo snel mogelijk met de alarmcentrale van je reisverzekering. Zij nemen je veel zorg uit handen. Bijvoorbeeld het contact met het ziekenhuis, nieuwe vluchten of onderkomens. De kosten voor contact met de alarmcentrale zijn altijd meeverzekerd.

De alarmcentrale is bovendien bevoegd om te handelen namens de reisverzekering. Je weet dus altijd meteen waar je aan toe bent en hoeft niet bij thuiskomst nog eens uit te leggen waar je kosten vandaan komen. Wel zo prettig.

De meeste verzekeraars stellen het contact met de alarmcentrale bij sommige schades ook als eis. Als je bijvoorbeeld eerder moet terugkomen van je reis, ben je verplicht dat vooraf te bespreken met de alarmcentrale. Doe je het niet, dan loop je het risico geen (volledige) vergoeding te krijgen voor je extra kosten.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie