Nieuws

Hoe zorg je dat je eerder kunt stoppen met werken?

Twintigers moeten doorwerken tot hun 71e. Eerder met pensioen kan ook, maar daar moet je zelf voor in actie komen. Hoe zorg je dat je eerder kunt stoppen met werken?

woensdag 4 mei 2016
Hoe zorg je dat je eerder kunt stoppen met werken?

Laat het eens op je inwerken: de pensioenleeftijd voor jonge werkenden van nu stijgt naar 71. Die leeftijd is gekoppeld aan onze levensverwachting, 71 is misschien zelfs geen eindstation. Daar kun je je druk om maken, maar je kunt er ook naar handelen. Als je de middelen hebt, kan niemand je verplichten om pas op je 71e met pensioen te gaan. Hoe kun je eerder stoppen met werken?

Twintigers zijn nog nauwelijks bezig met hun pensioen. Toen pensioenbeheerder BeFrank hen onlangs vroeg wanneer zij willen stoppen met werken, was 65 jaar nog het meest gegeven antwoord. Begrijpelijk, want dat is jarenlang de uiterlijke leeftijd geweest. Inmiddels moet je voor die leeftijd voldoende gespaard hebben om zes jaar lang op eigen vermogen te kunnen leven. Het zal niet iedereen gegeven zijn.

Hoe zorg ik dat ik eerder kan stoppen?

Simpelweg geld opzij zetten op een spaarrekening is meestal niet de verstandigste oplossing. Je kunt er dan wel altijd bij, maar effectief is het niet. Over de bedragen die je stort heb je al inkomstenbelasting betaald en eenmaal op je spaarrekening kost de vermogensrendementsheffing je momenteel meer dan de spaarrente oplevert. Dat kan beter.

Een pensioenproduct sluiten

Als je geld wil sparen voor je pensioen, dan kun je dat beter doen met een pensioenproduct. Dat kan met een lijfrenteverzekering of een bankspaarrekening. In beide gevallen betaal je geen inkomstenbelasting over het geld dat je inlegt, noch ben je vermogensrendementsheffing verschuldigd over je opgebouwde geld. Pas als je het geld laat uitkeren betaal je inkomstenbelasting.

Een koopsompolis werkt op vergelijkbare wijze, met als verschil dat je eenmalig een bedrag inlegt en daarna geen premies betaalt.

De beste keuze maak je als je goed op de hoogte bent van jouw pensioensituatie. Een pensioenadviseur kan berekenen wat voor jou de beste methode is om eerder te kunnen stoppen met werken of om je pensioen aan te vullen.

Lid worden

Pensioen belangrijk thema volgend jaar

De kans is groot dat pensioenen een belangrijk thema worden in de verkiezingen volgend jaar. 71 jaar is een schrikbeeld voor velen. De politieke partij VNL nam alvast een voorschot op het debat en pleit voor een vastgestelde pensioenleeftijd van 67 jaar die niet meer meestijgt met de levensverwachting.

Om die vastgestelde pensioenleeftijd te bekostigen, staan vrij rigoureuze belastinghervormingen voor de deur. De kans dat die uitgevoerd worden is nihil. Staat de verhoging van de pensioenleeftijd dan muurvast?

De AOW-leeftijd op 71 jaar, hoe zeker is dat?

De reden dat de AOW-uitkeringen steeds moeilijker op te brengen zijn, is de ongelijke verdeling van leeftijdsgroepen in Nederland. De grote massa babyboomers die nu met pensioen gaat, legt een enorme druk op de werkende bevolking. Steeds minder mensen betalen het pensioen van steeds meer mensen. Demografen voorspellen dat pas over 20 jaar de verhoudingen tussen jong en oud weer normaliseren.

Zo rond 2036 is het dus mogelijk om de pensioenleeftijden opnieuw tegen het licht te houden. Voor de huidige twintigers die straks als zestigers al vrij van werk willen zijn, is er dus hoop. Ben je de 29 jaar reeds voorbij of wil je daar niet afhankelijk van zijn? Zorg dan nu alvast dat je later zelf de datum van je pensioenfeest kan bepalen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie