Nieuws

D66 presenteert gewaagd pensioenplan: dit staat erin

D66 heeft een gedurfd pensioenplan: zelf je pensioen bij elkaar sparen en zelf je pensioenfonds kunnen kiezen. Hoe ziet het plan eruit?

vrijdag 27 mei 2016
D66 presenteert gewaagd pensioenplan: dit staat erin

“Zelf sparen voor mijn pensioen. En zelf mijn pensioenfonds kiezen”. In 2015 liet Jetta Klijnsma, staatssecretaris van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, al onderzoeken wat Nederlanders vonden van het huidige pensioenstelsel. ‘Onrechtvaardig’ was de conclusie. D66 neemt nu het voortouw met een plan voor individueel pensioen. Wat staat erin?

Lees ook ons artikel uit 2015: Eindelijk meer invloed op mijn pensioen

Nederland heeft op één na beste pensioenstelsel

Allereerst een nuance: Nederland is onlangs gestegen naar de tweede plaats op de ranglijst van de beste pensioenstelsels ter wereld, zo bleek uit onderzoek van Mercer. We doen het dus helemaal niet slecht met ons pensioenstelsel. Toch zijn veel Nederlanders ontevreden en heeft de helft van de Nederlanders geen idee van toekomstig pensioen.

Onzeker over ons pensioen

“Steeds meer mensen voelen zich onzeker over hun pensioen” was één van de concrete resultaten van de Pensioendialoog waarbij Nederlanders in opdracht van Jetta Klijnsma werden ondervraagd over hun pensioen. De top vijf kritieken was:

  1. Maak de pensioenen transparanter en minder complex;
  2. Speel in op de veranderende arbeidsmarkt;
  3. Zorg voor een betere aansluiting van het aanvullend pensioen op individuele behoeftes;
  4. Bekijk hoe en met wie solidariteit duurzaam kan worden georganiseerd;
  5. Overheid, sociale partners en burger zijn samen verantwoordelijk.

De aanbevelingen komen uit een brief die staatssecretaris Klijnsma schreef aan het kabinet over de ‘Waarden’ in het pensioenstelsel. Maar ‘waarden’ zijn uiteraard nog geen invulling. D66 nam daarom het initiatief en schreef een voorstel.

17 miljoen pensioenpotten

“Op dit moment is het pensioengeld van iedereen en tegelijkertijd van niemand”, zo vertaalt D66 het gevoel dat leeft bij de Nederlanders. Zou je zelf je pensioen opbouwen in een eigen spaarpot, dan verdwijnt dat gevoel. Een beetje zoals bij de bankspaarhypotheek dus. Zelf sparen op een geblokkeerde rekening, in dit geval voor je (aanvullend) pensioen.

Meer beleggingsrisico

Verder staat in het plan dat je een premie betaalt die bij je leeftijd past. Ben je jonger, dan hoort daar een lagere premie bij. Immers: je geld heeft langer de tijd om meer waard te worden. Er kan dan ook meer risico genomen worden met beleggingsgelden dan wanneer iemand ouder is.

Zelf je pensioenfonds kiezen

Je mag zelf je pensioenfonds kiezen. Ambtenaren komen dus niet meer standaard bij het ABP terecht. Verder kun je na je pensioendatum doorgaan met beleggen, krijg je de kans om in duurdere levensjaren een premie-betaalpauze te nemen en kun je bij aanvang van de uitkering in één keer tien procent opnemen. Bijvoorbeeld voor het aflossen van je laatste beetje hypotheek.

Enerzijds sluit het plan ogenschijnlijk goed aan bij de wensen van de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Anderzijds werd het plan direct onder vuur genomen door politieke tegenstanders. Logisch, want zo gaat dat in de politiek. Uiteindelijk is de kans aanwezig dat delen van het D66-plan ingevoerd zullen gaan worden, juist omdat ze direct ingaan op de wensen die veel Nederlanders kenbaar maakten in de Pensioendialoog.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie