Nieuws

Goedkope autoverzekering? Verhuis naar Zeeland!

Veilige auto's zorgen nog niet voor goedkope autoverzekeringen. Toch hoge korting? Verhuis naar Zeeland!

maandag 11 april 2016
Goedkope autoverzekering? Verhuis naar Zeeland!

Auto's worden steeds veiliger. Verzekeraars zien dat terug in hun cijfers, het aantal schades door aanrijdingen daalt al jaren. Helaas is dat nog geen reden voor euforie. Omdat reparaties steeds meer kosten, wordt die winst weer tenietgedaan. Verwacht voorlopig dus geen spectaculaire premiedalingen van je autoverzekering. Tenzij je naar Zeeland verhuist…

Expertisebureau CED heeft deze week de cijfers van 2015 op een rij gezet. Opvallend is dat je in de provincie Zeeland met afstand de kleinste kans op schade hebt. Daar wonen minder mensen zul je zeggen, maar zelfs gecorrigeerd voor het aantal gereden kilometers zijn de verschillen enorm. In Zuid-Holland worden per miljoen gereden kilometers ruim drie keer zo veel schades gemeld als in Zeeland.

Verhuis je van Rotterdam naar Middelburg, dan is de kans groot dat je autoverzekering daar een stuk minder zal kosten dan aan de Maas.

Waarom worden autoschades steeds duurder?

De afname van het aantal schades hebben we vooral te danken aan elektrische veiligheidssystemen in de auto. Dat is hartstikke mooi, maar ook kostbaar als het stukgaat na een aanrijding. Volgens CED zijn veel ‘standaard’ garages niet toegerust op complexe elektronische schadegevallen. Alleen duurdere, gespecialiseerde bedrijven kunnen dergelijke schades verhelpen.

Autoschade: meer vervangen dan repareren

Van reparatie is overigens meestal geen sprake. De elektronica is zo complex dat het vaak goedkoper is om het hele onderdeel te vervangen. Als voorbeeld noemt CED ruitschades. Door toevoegingen als voorruitverwarming en regensensors is het in veel gevallen onmogelijk geworden om ruiten alleen te repareren.

CED vergelijkt moderne auto's daarom met tablets. "Als het gaat om schade, beginnen auto's steeds meer op iPads te lijken: eenvoudige reparaties bestaan niet meer", zegt CED directeur Ruud Kooijman. Volgens Kooijman worden auto's met veel elektronica aan boord sneller total loss verklaard.

Welke automerken hebben het vaakst schade?

Opvallend is dat de duurdere automerken - Audi, BMW en Mercedes - bovenaan de lijst met meeste aanrijdingen per 100 auto's prijken. Dat zijn toch juist de auto's die tjokvol vernuftige elektronica zitten? Een mogelijke verklaring is dat deze auto's vaak zakelijk gebruikt worden, en daardoor ook veel meer kilometers maken.

En in de toekomst?

De trend dat steeds meer auto's steeds zelfstandiger gaan rijden is niet meer te stoppen. Dat zal het aantal aanrijdingen en schades ongetwijfeld nog verder laten zakken. Wat nu dure, innovatieve technologie is, zal goedkoper worden. Uiteindelijk zullen autoverzekeringen daardoor vanzelf voordeliger worden.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie