Nieuws

Erfenis of schenking: slim schenken scheelt duizenden euro’s

Voorkom dat jouw familie een flink bedrag aan erfbelasting moet betalen als jij overlijdt door een deel van je vermogen nu al te schenken.

woensdag 11 mei 2016
Erfenis of schenking: slim schenken scheelt duizenden euro’s

Je hebt een aardig vermogen opgebouwd. Genoeg om nog  jaren mee vooruit te kunnen. Maar wat doe je met het geld dat ‘over’ is? Je kunt het pas bij overlijden nalaten aan kinderen en kleinkinderen. Realiseer je dan wel dat een flink deel in de staatskas verdwijnt. Het loont om die erfenis al voor je overlijden weg te geven. Met slim schenken voorkom je dat je meer schenk- of erfbelasting betaalt dan nodig.

Hoe zat het ook al weer met schenken?

Zodra geld van eigenaar wisselt, steekt de Belastingdienst enthousiast de hand uit. Er wordt gerekend met verschillende tarieven en vrijstellingen, afhankelijk van de relatie tussen gever en ontvanger. De meeste erfenissen en schenkingen komen bij kinderen terecht. Daar gaan we dan ook nader op in.

Als basis geldt dat je als ouder ieder jaar € 5.304 belastingvrij kunt schenken aan je kinderen. Bij schenkingen boven die grens geldt er een schijventarief: 10% schenkbelasting voor bedragen tot € 121.902, daarna 20%. Als uitzondering mag je eenmalig € 25.449 schenken aan kinderen tussen de 18 en 40 jaar. Dit bedrag mag verhoogd worden tot € 53.016 als het gebruikt wordt voor de financiering van een koophuis of een studie. Vanaf 2017 wordt deze vrijstelling verhoogd naar € 100.000.

Voorbeeld I: Gebruik de verhoogde vrijstelling

Wilfred en Anne hebben een behoorlijk reserve opgebouwd en willen hun twee kinderen daar graag in laten delen. Ze schenken hun twee kinderen, Anouk en Pim, ieder € 60.000. Wat betalen ze aan schenkbelasting?

  • Anouk (27 jaar) is net bezig met de aankoop van haar eerste eigen huis. Zij heeft daarom recht op de verhoogde vrijstelling van € 53.016. Over het resterende bedrag (€ 6.984) betaalt zij 10 procent schenkbelasting, ofwel € 698,40

  • Pim (25 jaar) heeft recht op een eenmalig verhoogde vrijstelling van € 25.449. Over de rest van het bedrag (€ 34.551) betaalt hij 10 procent belasting, wat neer komt op  € 3.455,10.


Wilfred en Anne kunnen besluiten om de schenking aan Pim nog even uit te stellen, totdat ook hij zijn eerste huis gaat kopen. Omdat Pim waarschijnlijk pas na 2016 zijn eerste woning gaat kopen, kan hij gebruik maken van de vrijstelling van € 100.000, die vanaf 2017 geldt. Hij hoeft dan geen schenkbelasting te betalen en houdt € 3.455,10 extra over.

Lid worden

Voorbeeld II: Schenk in stappen

Jan en Connie schenken een deel van hun spaargeld aan hun drie kinderen; Ruud, Isolde en Marit. Ieder van hen ontvangt € 20.000. Wat betalen ze aan schenkbelasting?

  • Ruud (37 jaar) heeft recht op de eenmalige vrijstelling van € 25.449. Omdat de schenking volledig binnen dit bedrag valt, betaalt Ruud geen belasting over de gift van zijn ouders.

  • Isolde (42 jaar) kan gezien haar leeftijd geen gebruik maken van de eenmalige vrijstelling. Deze vrijstelling geldt voor kinderen tussen de 18 en 40 jaar.  Ze heeft wel recht op de jaarlijkse vrijstelling van € 5.304 en betaalt over de rest van het bedrag 10 procent schenkbelasting, ofwel € 1.469,60. Isolde houdt hiermee € 18.530,40 over aan de schenking.

  • Ook Marit (43 jaar) is te oud voor de eenmalig verhoogde vrijstelling. Haar partner is echter een paar jaar jonger. Hierdoor kunnen zij alsnog gebruik maken van de regeling. Net als Ruud, betalen Marit en haar partner daarom geen belasting over de gift.

Jan en Connie kunnen overwegen om de schenking aan Isolde te verdelen over vier jaar. Het jaarlijkse bedrag valt dan steeds binnen de standaard vrijstelling, waardoor ook zij geen schenkbelasting hoeft te betalen over de gift.

Belasting betalen doen we als zuinig volk niet graag. Laat staan meer belasting betalen dan nodig. Slim omgaan met schenkingen en de erfenis is een eenvoudige manier om dit te vermijden. Het enige noodzakelijke is een vooruitziende blik.  

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie